Război în Ucraina, ziua 74: Ucrainenii se concentrează acum pe scoaterea răniților din Azovstal / Noi ajutoare militare oferite Kievului de Marea Britanie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Eforturile de evacuare se vor concentra pe scoaterea răniților și a medicilor din combinatul Azovstal din Mariupol, după ce toate femeile, copiii și bătrânii blocați în uzină au fost aduși în siguranță, a declarat Volodimir Zelenski.

Azovstal, ultima redută din MariupolFoto: Twitter

Cele mai importante informații de duminică, ziua 74 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:25Scurtă trecere în revistă, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

  • Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din oțelăria Azovstal. Aceste operațiuni, care se desfășoară de o săptămână sub egida ONU și a Crucii Roșii, au permis, potrivit ucrainenilor, ca aproape 500 de persoane să scape.
  • Marina ucraineană afirmă că a distrus o navă de război rusă lângă Insula Șerpilor din Marea Neagră, care a devenit un simbol al rezistenței la ofensiva rusă.
  • Ultimele repetiții au avut loc sâmbătă înainte de tradiționala paradă militară din 9 mai de la Moscova, care celebrează victoria asupra Germaniei naziste și care va fi o demonstrație de forță în mijlocul campaniei problematice din Ucraina.
  • În Piața Roșie, vor defila mai multe dispozitive cu capacitate nucleară, precum sistemul de rachete balistice intercontinentale Iars RS-24 și sistemul Iskander cu rază mai scurtă de acțiune, iar Vladimir Putin va avea ocazia să amenințe din nou cu capacitățile nucleare ale Rusiei
  • Agenția americană de informații CIA nu vede niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare tactice în conflictul din Ucraina, a declarat directorul acesteia, Bill Burns.
  • Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a denunțat încălcările „uluitoare” ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional comise de armata rusă în Ucraina, după o vizită de patru zile la Kiev și în regiunea din jur.
  • Ucraina a cerut sâmbătă medicilor fără frontiere să organizeze o misiune de evacuare și tratare a soldaților blocați în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, într-un comunicat emis la câteva ore după anunțul evacuării civililor.
  • Autoritățile din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova au susținut sâmbătă că patru explozii au avut loc cu o seară înainte în apropierea unui fost aerodrom dintr-un sat de la granița cu Ucraina, dar nimeni nu a fost ucis.
  • Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, s-a întâlnit la București cu familii de refugiați ucraineni și a lăudat poporul român. Jill Biden va fi în Slovacia duminică.

07:18 Armata ucraineană spune că rușii au pierdut în ultimele 24 de ore un elicopter Mi-28H, 9 drone, 19 tancuri, 20 de blindate și două rachete de croazieră.

06:59 Ramzan Kadyrov, șeful republicii ruse Cecenia, susține că trupele sale au preluat controlul asupra Popasnei, dar oficialii ucraineni afirmă că bătălia pentru controlul orașului din estul țării este în desfășurare.

06:34Marea Britanie a anunțat că va oferi încă 1,3 miliarde de lire sterline în sprijin militar Ucrainei, anunţul fiind făcut înaintea unui apel video planificat duminică de liderii G7 cu Zelenski

06:17 O bombă a lovit un adăpost din apropierea orașului Lîsîceanskcu în care se aflau 90 de persoane . Circa 30 de persoane sunt încă sun dărâmături, fiind desfășurate eforturi de salvare.

spot_imgspot_img