Războiul din Ucraina a deviat rutele migratorii ale acvilelor, ceea ce le-ar putea afecta reproducerea, spun oamenii de știință

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Acvila țipătoare mare, care este o specie vulerabilă și este prezentă și în România, a fost nevoită să se abată cu aproape 250 de kilometri față de ruta migratorie obișnuită pentru a evita conflictul din Ucraina, ceea ce le-ar putea afecta reproducerea, susțin oamenii de știință, relatează The Guardian.

acvila tipatoareFoto: SWNS / SWNS / Profimedia

Datele GPS arată că acvila țipătoare mare, care migrează prin Ucraina, și-a schimbat traseele de zbor pentru a evita zonele afectate de conflict și face ocoluri mari, dar a redus opririle pentru a se odihni sau pentru hrană.

Rezultatul, spune echipa, este că răpitoarele vulnerabile au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la locurile lor de reproducere și, probabil, au consumat mai multă energie pentru a ajunge acolo.

„Este ca și cum ai alerga la un maraton, dar fără pauze de apă. Și la sfârșit, cineva vă cere să alergați încă șapte sau opt mile”, a spus Charlie Russell de la Universitatea East Anglia, coautor al studiului.

Cercetătorii au avertizat că situația ar putea întârzia reproducerea, deoarece vulturii ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera și ar putea afecta șansele de supraviețuire ale oricărui pui, deoarece prada ar putea fi mai puțin disponibilă atunci când ouăle eclozează.

spot_imgspot_img