Reacția lui Vasile Bănescu după ce i s-a cerut demisia de la CNA: „Personal regret profund formularea atât de deficitară”

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Vasile Bănescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vasile Bănescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vasile Bănescu spune că regretă faptul că s-a exprimat „deficitar” atunci când a spus că „a contrazice o instituție în deciziile ei nu face parte din fișa postului unui jurnalist obiectiv”. Reacția vine după ce i s-a cerut demisia, iar o reacție pe acest subiect a avut și premierul Marcel Ciolacu, care a acuzat Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) că cenzurează jurnaliști.

Într-o postare de vineri pe Facebook, Vasile Bănescu spune că fraza spusă de el în timpul ședinței CNA în care s-a decis eliminarea unui videoclip publicat de jurnalistul Marius Tucă pe YouTube a fost „nefericită”.

„Personal, consider că a contrazice o instituţie în deciziile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv”, a spus Vasile Bănescu. 

„Această profund nefericită frază, pe care am formulat-o exclusiv în contextul în care un jurnalist susținea că decizia argumentată legal de instituția Biroului Electoral Central în legătură cu respingerea candidaturii unei persoane dovedit incompatibile cu statutul de candidat la președinție, este o „lovitură de stat”, a fost pe bună dreptate criticată”, a reacționat Vasile Bănescu. 

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române spune că primul critic a fost chiar el, „întrucât, privită sumar sau prin lentila subiectivismului, ea nu poate conține un adevăr, cu atât mai puțin unul în care cred”.

Mai departe, el explică contextul în care a făcut respectiva declarație care i-a adus critici:

  • „Contextul nefericitei formulări era unul în care membrii CNA își împlineau datoria de a analiza materiale din spațiul on-line semnalate prin petiții din partea publicului, materiale ce cuprind dezinformări, instigări la violență și ură, sau, pur și simplu, știri false”, a spus el.
  • Aceste materiale ce sunt analizate cu maximă rigoare pot primi, atunci când se constată în conținutul lor o încălcare a Legii sau Codului audiovizualului un așa-numit „ordin de eliminare” de pe platformele on-line unde sunt plasate.
  • A afirma că o instituție a statului român, în speță BEC, a dat o „lovitură de stat” împotriva statului pe care îl reprezintă, a putut fi percepută și recunoscută, conform realității care o contrazice, ca o evidentă dezinformare, deci ca o știre falsă, emisă de cineva cu mare audiență publică și care nu a prezentat-o nicio clipă ca pe o „opinie” personală.
  • Istoricul recent și bogat al folosirii abuzive a acestei sintagme (lovitură de stat) în contextul în care cea mai mare parte a presei din România a adus în fața publicului elemente solide care leagă această sintagmă chiar de persoanele care acuză că „lovitura de stat” e dată succesiv de stat împotriva lui însuși, constituie un cadru menit să nu lase loc la prea multe și ultrarafinate interpretări”, a detaliat Bănescu. 

„Personal regret profund formularea atât de deficitară, deci grav interpretabilă, a unei fraze care se referea strict contextual (!) exclusiv la BEC”

„Acesta este motivul real și exclusiv, motiv valabil și pentru multe alte dezinformări semnalate de cetățeni care se adresează CNA, care a stat și stă la baza deciziei discutate inevitabil părtinitor în aceste zile”, a scris Bănescu. 

Membrul CNA spune că regretă formularea atât de „deficitară” a ideii sale. 

„Personal regret profund formularea atât de deficitară, deci grav interpretabilă, a unei fraze care se referea strict contextual (!) exclusiv la BEC (NU generic la instituții în care lucrează oameni failibili și frecvent criticabili), formularea ei la singular nefiind întâmplătoare și, în singurul registru din care poate fi retractată, cel simbolic, dar acoperit de o realitate publică, o retractez și îmi cer scuze oricui a fost contrariat de ea și i-a provocat inevitabil o reacție justificată”, a scris el. 

„Mulțumesc tuturor celor care, cunoscându-mă personal sau nu, nu s-au grăbit să ridice piatra și să mă asocieze cu cenzura, „tortura” inchizitorială sau cu vreo afiliere politică partizană care m-ar anima în exercitarea statutului onorant de membru CNA. Din fericire, în primul rând pentru mine, acestea nu mă pot reprezenta niciodată”, a mai transmis Vasile Bănescu. 

Se cere demisia lui Vasile Bănescu

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a cerut, vineri, retragerea din funcția de membru CNA a reprezentantului Guvernului Ciolacu, Vasile Bănescu, „pentru că a demonstrat că nu are cunoștințele necesare exercitării acestei funcții”.

APADOR-CH preciează că a scris comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților pentru a cere demiterea lui Vasile Bănescu, în urma deciziei de cenzurare a unui material de opinie difuzat online.

De la ce a pornit totul

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis miercuri, 26 martie, eliminarea unui videoclip postat de Marius Tucă pe YouTube, în care cataloghează drept „lovitură de stat” decizia BEC de a-l elimina pe Călin Georgescu din cursa pentru alegerile prezindenţiale, a relatat Pagina de Media.

Decizia de a emite un ordin de eliminare a conţinutului a fost votată de aproape toţi membrii, mai puţin de Georgică Severin, numit de PSD în forul audiovizual, notează Pagina de Media.

CNA spune că videoclipul lui Tucă încalcă legislaţia privind informarea corectă.

În videoclipul postat pe 14 martie pe YouTube, cu titlul „Democrația a fost călcată în picioare”, Marius Tucă vorbește despre „o lovitură de stat” și „tăierea democrației” după ce Curtea Constituţională a menținut decizia BEC de a-i respinge lui Georgescu candidatura pentru prezidențiale.

spot_img