Reacţie dură a Israelului, după rezoluţia votată de Adunarea Generală a ONU: O zi întunecată pentru ONU şi pentru omenire, va rămâne ca o infamie

0
1

Israelul a respins cu furie rezoluţia propusă de statele arabe şi votată vineri de Adunarea Generală a ONU care îndeamnă la un „armistiţiu umanitar” în Gaza, ambasadorul ţării afirmând că Israelul va continua să se apere, relatează News.ro citând The Times of Israel.

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad ErdanFoto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

„Aceasta este o zi neagră pentru ONU şi pentru omenire”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, promiţând că ţara sa va folosi „toate mijloacele” în lupta împotriva Hamas.

„Astăzi este o zi care va rămâne ca o infamie. Am fost cu toţii martori că ONU nu mai deţine nici măcar un gram de legitimitate sau relevanţă”, a declarat el.

În schimb, într-un comunicat de presă, Hamas declară: „Salutăm rezoluţia Adunării Generale a ONU care solicită un armistiţiu umanitar imediat şi cerem punerea sa în aplicare imediată pentru a permite aprovizionarea cu combustibil şi ajutor umanitar a civililor”, scrie Le Monde.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi militanţii palestinieni Hamas şi a solicitat accesul ajutoarelor în Fâşia Gaza asediată şi protecţia civililor.

Rezoluţia, elaborată de statele arabe, nu este obligatorie, dar are greutate politică, influenţând temperatura globală în contextul în care Israelul îşi intensifică operaţiunile terestre în Gaza ca ripostă după cel mai devastator atac al Hamas asupra civililor din istoria de 75 de ani a Israelului, la 7 octombrie.

Rezoluţia a fost adoptată cu 120 de voturi pentru, în timp ce 45 de state s-au abţinut şi 14 – inclusiv Israelul şi Statele Unite – au votat împotrivă.

România, alături de Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia, dar şi Germania şi Marea Britanie, se numără printre cele 45 de state care s-au abţinut de la vot. În schimb, Ungaria, Austria, Cehia şi Croaţia au votat împotrivă, fiind alături de Statele Unite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here