Rebelii proruși din Luhansk susțin că forțele ucrainene i-au atacat cu arme grele / Acuzațiile, venite în condițiile în care Occidentul se teme că Moscova ar putea fabrica un pretext de invazie

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au acuzat joi forțele Kievului că au deschis focul pe teritoriul lor de patru ori în ultimele 24 de ore și au spus că încearcă să stabilească dacă există victime, transmite Reuters.

Rebel prorus pe lina frontului din Donbas, Republica LuhanskFoto: Kysilyova Svetlana/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Agențiile de informații americane au spus la începutul acestei luni că sunt de părere că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru o invazie a Ucrainei, eventual prin producerea de videoclipuri de propagandă care să arate un atac înscenat.

Nu a fost imediat clar cât de grave au fost incidentele reclamate de rebelii proruși și nu a existat o reacție imediată din partea Ucrainei sau a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează situația din estul Ucrainei, dar care și-a retras o parte dintre observatori în ultimele zile.

Astfel de incidente au avut loc de mai multe ori în ultimii opt ani, dar acesta are loc după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei.

Orice escaladare a conflictului care durează de ani de zile între separatiștii susținuți de Rusia, care au cucerit o porțiune de teritoriu în estul Ucrainei în 2014, ar putea alimenta tensiunile dintre Rusia și Occident.

Afirmațiile despre bombardamente au fost făcute într-o declarație emisă de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk.

Aceasta a susținut că forțele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

“Forțele armate ale Ucrainei au încălcat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retrase”, se arată în declarație.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Rusia a susținut săptămâna aceasta că își retrage unele trupe din zonele adiacente Ucrainei după încheierea exercițiilor planificate, dar Kievul a declarat că nu a văzut nicio dovadă în acest sens, iar Statele Unite au declarat că suspectează că Moscova și-a sporit de fapt prezența cu până la 7.000 de soldați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *