Regimul Lukașenko, tot mai șubred: Ambasadorul țării în Slovacia se declară solidar cu protestatarii – Esential

Ambasadorul Belarus în Slovacia și-a declarat solidaritatea cu protestatarii, transmite duminică Reuters.

”Sunt alături de cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus pentru a demonstra pașinic și pentru a-și face auzită vocea. Poporul din Belarus și-a câștigat acest drept prin suferință”, a spus diplomatul într-un mesaj video publicat de Nasha Niva media.

Mii de demonstranți s-au adunat sâmbătă în fața televiziunii publice cerând transmiterea în întregime a mișcării de protest față de regimul Lukașenko.

Potrivit BBC News, manifestanții aflați în fața clădirii care adăpostește postul public de televiziune au bannere pe care scrie ”Arătați poporului adevărul”.

Televiziunea de stat a decis inițial să nu difuzeze niciun fel de informații despre protestele care au izbucnit imediat după ce Comisia Electorală l-a declarat pe Lukașenko drept câștigător al alegerilor din 9 august.

Apoi, instituția a decis să abordeze subiectul marșând pe imagini care ar fi demonstrat violențele comise de protestatari, încercând astfel să descurajeze orice participare la manifestații.

Câțiva jurnaliști ai postului și-au dat demisia în semn de protest față de politica editorială și modul în care au fost prezentate mișcările de stradă împotriva lui Lukașenko.

Regimul de la Minsk va trimite la granița de vest a Belarus o divizie de atac a aviației, a anunțat tot sâmbătă președintele Aleksandr Lukașenko la televiziunea de stat, relatează Reuters.

Pe de altă parte, după convorbirea telefonică cu Vladimir Putin, Lukașemko a spus că a convenit cu acesta asupra colaborării. El a precizat că liderul de la Kremlin a oferit ajutorul pentru a asigura ”securitatea” țării.

Protestele au continuat după ce au fost publicate primele imagini cu primul protestatar care ar fi fost ucis de forțele de ordine chiar în primele zile de protest. Demonstranții i-au adus un omagiu, venind cu lumânări și flori la locul în care acesta a murit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *