Reguli pe care trebuie să le cunoști când sudezi prima dată

0

Atunci când ai nevoie să folosești un aparat de sudură în gospodăria ta, fie că vrei să realizezi reparații, fie că încerci să creezi un obiect decorativ sau de artă, trebuie să știi că există câteva reguli pe care ai nevoie să le cunoști înainte. Descoperă care sunt acestea! 

Folosește echipament de protecție 

Nu începe să sudezi până ce nu te-ai echipat corespunzător. Vei avea nevoie de o mască de sudură, de o pereche de mănuși de sudură (acestea sunt cel mai adesea confecționate din piele de vacă sau de porc) și de o semimască respiratorie cu două valve, care să te protejeze de gazele toxice emanate în timpul procesului de sudură. Dacă sudezi afară, într-un spațiu deschis, semimasca poate fi înlocuită de o mască de praf.  

Pe lângă toate aceste obiecte de protecție personală, mai ai nevoie și de haine ignifuge care să-ți protejeze întreg corpul, precum și de o pereche de ghete de sudură care să ajungă până deasupra gleznei. 

Pregătește zona de lucru 

Dacă sudezi la interior este bine ca, chiar dacă ai deja o semimască de protecție, să te asiguri că ventilezi cum trebuie încăperea. Deschide toate geamurile, pentru a evita inhalarea de substanțe toxice degajate în timpul sudurii, și îți vei proteja plămânii. 

Asigură-te, de asemenea, că nu există materiale inflamabile în apropiere, fie că e vorba de combustibil lichid, gaze sau materiale solide inflamabile, cum sunt cartonul, lemnul sau hârtia. Astfel vei evita riscul de explozie sau de incendiu. Inclusiv curentul electric reprezintă un pericol, așadar nu porni aparatul de sudură în prezența apei sau în condiții de umezeală. Atunci când lucrezi afară, verifică dacă nu plouă înainte să te apuci de lucru și evită să pornești aparatul dacă aerul este plin de praf sau traversat de curenți puternici. 

Conectează-te la curent electric în siguranță 

În cazul în care ești conectat deja la o rețea electrică, cel mai probabil vei folosi un prelungitor pentru alimentarea aparatului de sudură. Ține cont de faptul că acest prelungitor nu ar trebui să depășească 10 metri în lungime și că nu este bine să facă noduri sau bucle, astfel încât acele locuri să nu se supraîncălzească. Atât cablul, cât și priza trebuie să aiba impamantare. 

Dacă nu ești conectat la rețeaua electrică încă, sau desfășori activitatea de sudură într-un loc în care nu există curent electric, atunci poți folosi generatoare de sudură. Alege unul care să fie portabil și dotat cu un comutator de reglare în trepte a curentului de sudură. 

Asigură-te că ai totul la îndemână 

Când începi lucrul, este bine să ai tot ce îți trebuie la îndemână, fie că e vorba de cabluri, de electrozi, de ciocan, de prelungitor sau de peria de sârmă. De asemenea, trebuie să te asiguri că elementele aparatului de sudură sunt bine fixate, așadar verifică duzele, difuzoarele și contactele. 

Sudează corect 

Pentru a lucra în siguranță și cu eficiență sporită, e nevoie să folosești un electrod care nu este umed și care are pasta intactă. Aparatul de sudură trebuie asezat pe o suprafata dreapta, iar electrodul trebuie apropiat cu grijă de materialele care au nevoie să fie îmbinate. În timp ce lucrezi, reglează treptat intensitatea arcului de curent, astfel încât să obții valoarea potrivită pentru topirea armonioasă a ambelor materiale. 

De asemenea, nu uita că sudura se realizează prin trasarea unor puncte coliniare de topire, care se obțin prin menținerea și retragerea repetată a electrodului de pe suprafața care trebuie sudată. Vei obține astfel o linie dreaptă alcătuită din mici puncte. Aceasta trebuie să fie suficient de groasă pentru a susține greutatea materialelor. De asemnea, acestă linie trebuie realizată pe ambele laturi ale materialelor îmbinate, astfel încât proiectul tău să fie durabil. 

Realizează finisajul după ce se răcește materialul 

Dacă atingi zona proaspăt sudată, riști să te arzi. Așteaptă așadar câteva minute până când suprafața se răcește, iar apoi îndepărtează surplusul de material cu un ciocan de zgură, lovind ușor. În acest fel verifici inclusiv rezistența proiectului. Apoi șlefuiește suprațața cu o perie de sârmă, în cazul în care proiectul la care lucrezi are nevoie de un aspect impecabil. 

În concluzie, este important să folosești echipament de protecție, să iei măsurile de siguranță față de riscurile aferente (incendii, explozii, scurtcircuite etc.), să folosești aparatul de sudură în mod corect și să ai răbdare ca suprafața sudată să se răcească înainte să realizezi finisajele. Mult succes! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *