Renault confirmă că își va reduce participația la Nissan de la 43%, la 15%. Nissan va investi în Ampere, divizia de vehicule electrice a francezilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Au fost anunțate primele schimbări în structura alianței Renault-Nissan, iar grupul francez își va reduce participația în acționariatul companiei nipone cu 28 de puncte procentuale. Companiile vor investi în proiecte cheie în America Latină, în India și în Europa, care vor acoperi trei domenii: piețe, vehicule și tehnologii.

Renault Megane E-Tech ElectricFoto: Renault

Iată ce se spune în comunicatul Renault

După mai multe luni de negocieri constructive cu Nissan Motor Co. Ltd, Renault Group anunță azi (sub rezerva aprobării de către Consiliul de administrație) că s-a ajuns la o etapă importantă în discuțiile privind definirea unor noi baze ale parteneriatului dintre cele două grupuri.

Ambiția comună este de a strânge legăturile în cadrul Alianței și de a maximiza crearea de valoare pentru toate părțile implicate, printr-o abordare în trei etape:

Relansarea parteneriatului cu proiecte operaționale creatoare de valoare ridicată.

  • Proiecte cheie în America Latină, în India și în Europa, care vor acoperi trei domenii: piețe, vehicule și tehnologii.

Consolidarea agilității strategice prin noi inițiative la care partenerii se vor putea alătura.

  • Nissan ar investi în Ampere, entitatea Renault Group dedicată integral vehiculelor electrice și domeniului software, cu scopul de a deveni un acționar strategic.
  • O guvernanță echilibrată și participări reciproce în capitalul partenerului, pentru a accelera creșterea eficienței operaționale.
  • Renault Group și Nissan și-ar menține fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, cu obligația de a o păstra și de a o menține la acest nivel. Ambii parteneri ar fi în măsură să își exercite liber drepturile de vot asociate participării directe de 15%, cu un plafon de 15%.
  • Renault Group ar transfera 28,4% din acțiunile sale la Nissan într-un trust francez, în care drepturile de vot ar fi „neutralizate” pentru majoritatea deciziilor, dar în care drepturile economice (dividende și produse de vânzare a acțiunilor) ar continua să rămână în întregime ale Renault Group până la vânzarea acestor acțiuni.
  • Renault Group ar da instrucțiuni mandatarului să vândă acțiunile Nissan încredințate dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, în cadrul unui proces organizat și ordonat, dar nu ar avea obligația de vânzare a acestor acțiuni într-o anumită perioadă de timp predeterminată.
  • Forul de coordonare la nivelul Alianței va continua să fie actualul Alliance Operating Board.

Acordurile sunt în curs de finalizare iar tranzacția va fi supusă aprobării consiliilor de administrație ale Renault Group și Nissan.

Membrii Alianţei vor publica un anunț imediat după aprobarea de către consiliile de administrație.

spot_imgspot_img