Reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe pe tema Ucrainei

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene se întâlnesc vineri într-o reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) dedicată invadării Ucrainei de către Rusia, transmite dpa.

reuniune a Foreign Affairs CouncilFoto: Profimedia Images

Reuniunea este programată să înceapă la ora 14:00 GMT, iar pe agendă se află discutarea unor noi opţiuni de sprijinire a Ucrainei şi a modului în care Uniunea Europeană ar trebui să trateze pe viitor cu Rusia, notează Agerpres.

Dacă se reuşeşte finalizarea verificărilor de natură tehnică şi juridică până la prânz, s-ar putea chiar aproba oficial un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei.

Liderii UE au convenit joi asupra unui nou pachet masiv de sancţiuni la adresa Rusiei, care vizează sectoarele energetic, financiar şi al transporturilor.

Consiliul Afaceri Externe este responsabil de acțiunea externă a UE, care include politica externă, apărarea și securitatea, comerțul, cooperarea pentru dezvoltare și ajutorul umanitar.

Consiliul este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare) și pe miniștrii comerțului (politica comercială comună)

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Cu toate acestea, atunci când Consiliul Afaceri Externe discută chestiuni de politică comercială comună, este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reunește de obicei cel puțin o dată pe lună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *