Reuters: Germania va ridica restricțiile impuse lucrătorilor sezonieri din agricultură – Agricultura

Germania va ridica începând de săptămâna viitoare restricțiile impuse lucrătorilor sezonieri din Uniunea Europeană și țările Schengen, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, citată de Reuters.

Decizia este menită să ofere sectorului agricol capacitatea de a organzia, pe măsură ce fermierii se pregătesc să recolteze, potrivit Mediafax.

Anul trecut, aproape 300.000 de lucrători sezonieri au fost angajați în Germania, în special din România și Polonia.

Odată cu debutul pandemiei, Germania a introdus restricții și a permis intrarea în țară a unui număr de maximum 80.000 de lucrători sezonieri.

Kloeckner spune că cererea pentru produse regionale a crescut. „Dar însămânțarea și recoltarea nu se întâmplă de la sine”, a spus ea. „Fermierii au nevoie de ajutor profesional sezonier, altfel va trebui să creștem importurile de produse alimentare.”

În conformitate cu noile planuri, aprobate de cabinetul cancelarului Angela Merkel, angajatorii vor trebui să implementeze standarde stricte de igienă. Noile reguli se vor aplica până la 31 decembrie.

Muncitorii sezonieri schimbă legea în Germania

În urma numeroaselor cazuri semnalate în presă despre situația precară cu care se confruntă sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în UE, europarlamentarii vor dezbate cum să protejeze drepturile de muncă, sănătatea și siguranța acestor lucrători esențial în timpul pandemiei.

Lucrătorii din România și alte state membre est-europene asigură o forță de muncă vitală la fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară în toată Europa. Alți lucrători din ex. Slovacia oferă servicii de îngrijire socială și de lungă durată pentru persoanele în vârstă din Austria și alte state membre, spun reprezențanții UE.

Situația dificilă a muncitorilor românicare ajută la strângerea recoltei în Germania a fost analizată pe largîn emisiunea „Panorama” difuzată de postul public german ARD, potrivit Deutsche Welle România.

Și AFP a relatat pe larg despre problema ”căpșunarilor” români. Râvniți de Londra și Berlin, pleacă în ciuda riscurilor pandemiei: ca îngrijitori sau pentru culesul fructelor, muncitorii români se regăsesc în centrul unui nou tip de târguială, născută pe fondul lipsei mâinii de lucru provocată de criza sanitară, relatează AFP.

În cea mai mare parte a fermelor din Germania sunt condiţii civilizate de muncă, dar sunt şi o serie de lucruri care trebuie corectate şi îmbunătăţite, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *