Reziliența este un concept esențial – Capital

România are nevoie de concepte și instrumente adecvate în fața amenințărilor

Potrivit celor spuse de Klaus Iohannis, efortul de consolidare a rezilienței față de amenințări sofisticate și numeroase „trebuie să implice niveluri multiple ale administrației și societății”.

„Am încredere că acest proiect care se bucură de apreciere și interesul NATO și UE și al partenerilor la nivel internațional va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual. Zilnic, observăm că provocările și amenințările inclusiv din registrul neconvențional la adresa țărilor care fac parte din comunitatea europeană se diversifică și devin din ce în ce mai greu de combătut.

Este necesar ca vigilența noastră, pe toate palierele să crească și avem nevoie de conceptele și instrumentele de acțiune adecvate, pentru a răspunde pe măsură. Reziliența este un astfel de concept esențial, iar centrul inaugurat astăzi este fără îndoială un astfel de instrument, absolut necesar. (…) Efortul de consolidare a rezilienței față de amenințări sofisticate și numeroase trebuie să implice niveluri multiple ale administrației și societății”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Democrațiile sunt afectate în special

De asemenea, Iohannis a subliniat că „democrațiile sunt afectate în special de astfel de amenințări”.

„Trebuie remarcat că democrațiile sunt afectate în special de astfel de amenințări, dar trebuie spus și că pe termen lung democrațiile sunt și cele mai bine echipate pentru a le răspunde. Reziliența societală pe care tocmai am evocat-o este doar o parte a problematicii rezilienței și un indicator în sine al complexității pe care centrul inaugurat astăzi va trebui să o desfășoare.

Contextul pandemic a evidențiat și mai pregnant reziliența că reziliența trebuie să fie un obiectiv central (…) Așa a început acțiunea României de crearea a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, acesta răspunde contextului actual, dar și unui set întreg de provocări și amenințări care se manifestau deja la nivel internațional, de la provocările generate de tehnologiile emergente și disruptive și provocările la adresa sistemelor de comunicații, sau a infrastructurii de transport, la necesitatea unui răspuns eficient la crize, dar și la continuitatea post criză a serviciilor esențiale.

Crearea acestui centru reprezintă încă un exemplu al angajamentului ferm, pentru securitatea europeană (…) Prin decizia de a internaționaliza acest centru vom promova obiectivele României, ale alianței NATO și UE în domeniul rezilienței”, a conchis președintele.

Sursă foto: dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *