Rezultatele proiectului pilot organizat in sprijinul refugiatilor ucraineni de BRCT si Action Against Hunger

0
1

Vineri, 26 august 2022, in Bucuresti, a avut loc o conferinta de presa organizata cu scopul de a impartasi rezultatele obtinute in urma programului pilot creat de Biroul Regional pentru Cooperare Tranfrontaliera (BRCT) Suceava si organizatia Action Against Hunger.

In cadrul conferintei, cei sapte speakeri invitati au declarat rezultatele si perspectivele de viitor ale acestui proiect:

  • Cezar Grozavu – Director Executiv, Biroul Regional de Cooperare Transfronaliera Suceava
  • Anna Honcharova– Secretar Afaceri Economice, Ambasada Ucrainei in Romania
  • Tanya Collingridge – Vice-ambasador, Ambasada Marii Britanii in Romania
  • Claire Allard – Referent Regional Siguranta Alimentara si Instrumente Financiare (Polonia, Romania, Ucraina), Action Against Hunger
  • Igor Babaian – Expert Dezvoltare Proiecte, Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Suceava / Hub Logistic Umanitar Tulcea
  • Julien Anglade – Manager General Up Group
  • Elena Pap – Manager General Up Romania

Acest proiect a constat in mai multe masuri luate cu scopul de a veni in sprijinul refugiatilor care ajung la granita dintre Romania si Ucraina, dar si a celor ramasi in tara. Compania Up Group, conform Elenei Pap, manager general Up Romania, s-a organizat exemplar inca de la inceputul crizei refugiatilor. Acestia au facilitat tranzitia prin impartirea unor carduri refugiatilor, pentru a avea acces mai usor la achizitionarea bunurilor necesare. Pana la finalul programului, au fost impartite peste 400 de carduri, proiectul implicand suma de aproximativ 275 de mii de euro.

Igor Babaian este unul din primii refugiati ce au ajuns in Romania. Acesta a ales sa isi ajute tara de aici, iar cu ajutorul Hub-ului Logistic Umanitar Tulcea si cu suportul mai multor organizatii, a resuit sa trimita in Ucraina peste 350 de tiruri cu mancare, medicamente si paturi.  Acesta s-a alaturat Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera.

Claire Allard, reprezentanta organizatiei Action Against Hunger, a prezentat scopul si masurile luate in sprijinul refugitilor. Acestea consta in implementarea unor programe pentru securitatea alimentara, ajutor medical si sprijin psihosocial pentru persoanele vulnerabile. Action Against Hunger s-a implicat inca de la inceputul crizei refugiatilor in Romania, Ucraina, Polonia si Moldova.

Potrivit declaratiilor vorbitorilor, rezultatele programului pilot au fost pe masura asteptarilor. Tanya Collingridge, vice-ambasator al Ambasadei Marii Britanii din Romania a multumit in cadrul conferintei organizatiei Action Against Hunger si a subliniat implicarea Marii Britanii in gestionarea crizei refugiatilor atat din punct de vedere al ajutorului umanita, cat si financiar, in valoare de 220 de milioane de lire.

In ceea ce priveste perspectivele de viitor, Igor Babaian si Cezar Grozavu sustin ca isi doresc sa reinceapa activitatea din luna septembrie si sa includa in program si sprijin privind facilitatea de angajare a refugiatilor in Romania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here