„RIP British Empire” – marş de protest împotriva monarhiei britanice în Irlanda

Un sicriu pe care era scris „RIP British Empire” („Odihnească-se în pace imperiul britanic”) a fost aruncat luni în râul ce traversează centrul capitalei irlandeze Dublin, informează Agerpres citând PA Media/dpa.

Sicriul reginei Elisabeta a II-aFoto: Daniel Leal / AFP / Profimedia Images

Incidentul s-a petrecut în timpul unui marş de protest împotriva monarhiei organizat în capitala Irlandei în ziua în care, la Londra, a avut loc înmormântarea regretatei regine Elisabeta a II-a.

Anti Imperialist Action Ireland a spus că acest gest reprezintă recrearea unei acţiuni a fostului lider socialist James Connolly, care a avut loc la Dublin în 1897, în timpul unei vizite în oraş a reginei Victoria.

Preşedintele irlandez Michael D Higgins şi premierul ţării Michael Martin s-au numărat printre liderii mondiali care au participat la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a.

Marşul de luni după-amiază de la Dublin a fost prezent ca un gest de protest „împotriva venerării slugarnice a monarhiei engleze de către clasa conducătoare a unui stat liber”.

Protestatarii s-au opus de asemenea coborârii drapelului irlandez în bernă, în ziua înmormântării reginei.

Citește: LIVE Înmormântarea Reginei: Ceremonii impresionante. Marea Britanie și întreg mapamondul și-au luat rămas bun de la Elisabeta a II-a / Sute de lideri ai lumii la funeralii. Procesiune prin centrul Londrei, unde s-au adunat sute de mii de oameni – VIDEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *