Riscuri asociate implanturilor dentare: Ce trebuie să știi înainte de procedură

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Te pregătești pentru un implant dentar? Este esențial să te informezi temeinic înainte de a face acest pas, în special în legătură cu posibilele riscuri și complicații și cu cele mai importante mijloace la îndemână pentru a asigura succesul tratamentului. Iată ce ar trebui să știi înainte de procedură!

Implantul dentar este o procedură chirurgicală

Implantul dentar este o procedură chirurgicală complexă și precisă care are ca scop înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă. Un implant dentar constă într-o rădăcină dentară artificială, de obicei realizată din titan, care este inserată în maxilar pentru a susține o coroană, o punte dentară sau o proteză. Scopul principal al implanturilor dentare este de a restabili funcția masticatorie, vorbirea și estetica facială [1].

Procesul chirurgical al implantării dentare implică mai multe etape. În primul rând, pacientul este supus unei evaluări preliminare în cadrul căreia se examinează sănătatea generală, se efectuează radiografii și se realizează un plan de tratament. În redactarea planului de tratament se stabilesc detalii legate de costuri sau de tipul de implant folosit – mulți specialiști preferă implantul dentar Straumann pentru calitatea sa. Apoi, în timpul procedurii, pacientul este anesteziat local pentru a minimiza disconfortul. Chirurgul dentist face incizii și perforații în osul maxilarului pentru a crea spațiul necesar inserării implantului dentar. Implantul este apoi introdus în os, iar pacientul este lăsat să se vindece și să integreze implantul timp de câteva luni. În final, este atașată coroana sau proteza dentară pentru a înlocui dantura lipsă [2].

Similar oricărei intervenții chirurgicale, un aspect esențial pentru reușita implantului dentar este echipa medicală implicată în procedură. Aceasta este formată, de obicei, dintr-un specialist în chirurgie oro-maxilo-facială sau un implantolog, un protetician și, uneori, un periodontist. Aceștia colaborează pentru a planifica și a realiza procedura, asigurându-se că pacientul primește îngrijirea adecvată înainte, în timpul și după intervenție [3].

După implantarea dentară este necesară o perioadă de recuperare și îngrijire adecvată pentru a asigura succesul procedurii, exact ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale. Pacientul trebuie să acorde atenție igienei orale, să evite alimentele dure și să respecte recomandările medicului.

Riscuri și complicații ale implanturilor dentare

Implantul dentar este o procedură chirurgicală complexă și, ca orice intervenție medicală, poate implica unele riscuri și complicații. Este important să fii conștient de aceste aspecte înainte de a decide urmezi acest tip de tratament:

Infecția și reacția inflamatorie locală

După procedura de implantare dentară, există posibilitatea apariției infecțiilor și inflamațiilor la nivelul gurii. Acestea pot fi cauzate de bacterii care intră în corp în timpul intervenției chirurgicale. Infecțiile pot duce la dureri, umflături și chiar la pierderea implantului. Este important să recunoști simptomele unei posibile infecții, cum ar fi roșeața, umflarea sau secreția purulentă și să soliciți imediat asistență medicală dacă apar [4].

Problemele osoase

Pierderea osului în jurul implantului este un risc major asociat acestui tip de tratament. Acest lucru poate apărea atunci când organismul nu se vindecă adecvat după implantare sau când implantul nu se integrează bine în os. Este esențial să cunoști și să eviți factorii care pot contribui la acest risc, cum ar fi fumatul, diabetul sau parodontita și să respecți întru-totul îndrumările medicului privind igiena orală și îngrijirea postoperatorie pentru a minimiza riscul de a dezvolta probleme osoase [2].

Eșecul implantului

Deși implanturile dentare au o rată ridicată de succes, există întotdeauna posibilitatea eșecului. Acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv de starea generală de sănătate a pacientului, calitatea osului în care este plasat implantul și îngrijirea postoperatorie. Este important să fii informat cu privire la posibilele probleme care pot duce la eșecul implantului, precum fumatul, bruxismul sau igiena orală necorespunzătoare și să respecți sfaturile medicului pentru a preveni aceste complicații [3].

Complicațiile postoperatorii

Durerea, umflarea și sângerarea sunt reacții comune după orice procedură chirurgicală, inclusiv după montarea implanturilor dentare. Altele, cum ar fi leziunile nervoase, sunt considerate mai grave deoarece pot provoca amorțeală sau dureri persistente. Este important să înțelegi cum să gestionezi simptomele postoperatorii și când să soliciți asistența medicală [1]. 

Riscurile și complicațiile menționate sunt rare și, de obicei, pot fi gestionate cu succes de către medicii specialiști în implantologie dentară. Discută în detaliu cu medicul despre toate aceste aspecte pentru a înțelege clar toate riscurile implicate.

Minimizarea riscurilor după procedura de implantare dentară

Minimizarea riscurilor după procedura de implantare dentară este esențială pentru o recuperare rapidă și fără complicații. Respectarea instrucțiunilor post-operatorii este unul dintre cei mai importanți factori în acest sens. Medicul dentist îți va oferi instrucțiuni detaliate referitoare la igiena orală, alimentație, odihnă și administrarea de medicamente. Este crucial să respecți aceste instrucțiuni cu strictețe pentru a preveni orice potențiale probleme.

O igienă orală corespunzătoare este esențială în minimizarea riscurilor după implantul dentar. Va trebui să continui să periezi dantura în mod regulat, să utilizezi ața dentară și apa de gură antiseptică pentru a preveni infecțiile și complicațiile. Este recomandat să eviți zonele sensibile și să cureți cu grijă țesuturile din jurul implantului [2].

Controlul regulat la medic este esențial în această perioadă. Vizitele periodice îi vor permite medicului să verifice starea implantului și a oaselor maxilare, detectând eventuale probleme în stadiile incipiente.

Evitarea fumatului și a consumului de alcool este, de asemenea, importantă pentru minimizarea riscurilor după implantul dentar. Aceste obiceiuri pot afecta negativ vindecarea țesuturilor și pot crește riscul de complicații.

Implanturile dentare, deși sunt o soluție eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți, vin cu anumite riscuri și complicații pe care fiecare pacient ar trebui să le cunoască înainte de a decide în favoarea acestei proceduri. De la posibile infecții la deteriorarea structurilor adiacente, sângerări sau chiar reacții alergice, riscurile pot fi minimizate prin urmarea indicațiilor medicului și prin îngrijirea adecvată după intervenție.

Bibliografie

1. dentist. “Dental Implants: Unveiling the Technology and Techniques.” Implant Dentists, 27 June 2023, theimplantdentists.co.uk/the-science-behind-dental-implants-unveiling-the-technology-and-techniques/, accesat la 16.10.2023;

2. Gupta, Ranjan, et al. “Dental Implants.” PubMed, StatPearls Publishing, 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470448/#:~:text=A%20dental%20implant%20is%20a, accesat la 16.10.2023;

3. McKinney, R. V., et al. “The Scientific Basis for Dental Implant Therapy.” Journal of Dental Education, vol. 52, no. 12, 1 Dec. 1988, pp. 696–705, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3057013/, accesat la 16.10.2023;accesat la 16.10.2023;

4. The Science behind Dental Implants: How They Work and Why They Last – the Dental House. 3 Mar. 2023, dentalhouseliverpool.co.uk/the-science-behind-dental-implants-how-they-work-and-why-they-last/, accesat la 16.10.2023.

spot_imgspot_img