Rolul bateriei auto şi detalii despre folosirea acesteia în mod corespunzător

Orice conducător auto şi proprietar de maşina trebuie să ştie că rolul pe care îl au bateriile auto sau acumulatorii auto este foarte important pentru a avea drumuri line şi lipsite de incidente şi de accidente. A cumpăra un acumulator auto, a-l monta pe vehicul şi a avea garanţia că va funcţionat cel puţin o perioadă de câţiva ani  nu mai este valabil. Este important ca proprietarii de autoturisme să ştie cum funcţionează acumulatorul, ce se întâmplă dacă aleg un alt amperaj decât cel indicat de producător şi care este principalul scop al acumulatorului.

Ce este acumulatorul auto?

Acumulatorul auto este bateria maşinii, o piesă foarte importantă, care oferă curent pentru pornirea autoturismului, pentru aprindere şi iluminare, al cărui principal scop este de a porni motorul. Bateriile auto cu întreţinere nu mai reprezintă o opţiune a conducătorilor auto şi din fericire au început să dispară de pe piaţă, iar cele moderne, fără întreţinere, sunt folosite în diferite aplicaţii şi la autoturisme atât cu motoare de mare putere, cât şi la maşini mai slabe, la maşini pe benzină sau pe Diesel.

Când trebuie schimbat acumulatorul maşinii?

Acumulatorul auto trebuie schimbat atunci când nu mai funcţionează în mod corespunzător, adică atunci când:

·  martorul corespunzător acumulatorului este aprins chiar şi după pornirea maşinii;

·  maşina nu porneşte de la primul contact sau are dificultăţi la pornire;

·  bateria se descarcă repede, deşi este încărcată de la redresor;

·  apar unele scurgeri de lichid, însoţite de un miros foarte puternic de sulf.

Pentru a alege un nou acumulator corespunzător autoturismului, este necesar ca proprietarii maşinilor să ţin cont de:

·  amperajul acumulatorului, sau capacitatea de stocare a electricităţii. Nu este recomandată achiziţionarea unei baterii cu o capacitate prea mică fiindcă nu va face faţă cererii motorului, iar un indice prea mare va face că bateria să nu mai poată fi încărcată de alternator;

·  dimensiunile acumulatorului, care trebuie să corespundă celor specificate în manualul autovehiculului;

·  poziţionarea bornelor astfel încât să fie identice cu cele originale ale bateriei de pe maşină;

·  marca acumulatorului, cele mai importante şi mai recunoscute mărci pe plan naţional şi internaţional fiind Varta, Bosch, Rombat, Banner sau Exide.

Achiziţionarea şi prelungirea duratei de viaţă a acumulatorului auto

Este foarte importantă achiziţionarea bateriei auto, locaţia de unde aceasta este cumpărată, preţul, precum şi specificaţiile. Specialiştii recomandă cumpărarea bateriilor auto de pe un site sau dintr-un magazin specializat pentru că aceasta să fie eficiente şi să aibă o durată de viaţă îndelungată, să fie performanța şi să nu îşi dezamăgească utilizatorii.

În ceea ce priveşte prelungirea duratei de viaţă a acumulatorului auto, aceasta este posibilă, ţinând cont de următoarele recomandări:

·  motorul se va opri numai atunci când este necesar;

·  consumatorii de electricitate vor fi închişi când maşina va fi oprită;

·  tensiunea bateriei se va verifica cel puţin o dată pe lună;

·  bateria se va curăţa cu o cârpă antistatică, iar clemele de racord şi polii de coroziune vor fi protejaţi prin ungerea cu o soluţie specială care se găseşte pe piaţă;

·  bateria nefolosită va fi depozitată într-un spaţiu răcoros, uscat şi ferit de lumina soarelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *