Agerpres.
Agenţia spaţială americană publicase anterior în cursul zilei fotografii care arată clar, lângă umbra vehiculului, o mică movilă cu o gaură în centru – prima săpată de robot pe Planeta Roşie.
„A început prelevarea de probe”, a scris pe Twitter Thomas Zurbuchen, directorul departamentului ştiinţific al agenţiei spaţiale americane.
#SamplingMars is one of my most complicated tasks. Early pics and data show a successful drill hole, but no sample in the tube–something we’ve never seen in testing on Earth. Mars keeps surprising us. We’re working through this new challenge. More to come. https://t.co/XyXBssvKe6 pic.twitter.com/VTNvMA2jqN
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) August 6, 2021
Dar datele transmise de rover către Pământ indică faptul că nu a fost colectat niciun eşantion în această primă încercare de prelevare de roci.
”Acesta nu este rezultatul la care ne aşteptam, există întotdeauna un risc atunci când ne lansăm într-o explorare fără precedent”, a declarat Zurbuchen într-un comunicat.
”Sunt convins că avem echipa potrivită pentru această operaţiune şi vom persevera pentru a găsi o soluţie care să ne asigure succesul în viitor”, a continuat el.
Testul de forare de vineri trebuie acum studiat în detaliu pentru a determina ce nu a mers bine înainte ca echipa să poată programa următoarea încercare de colectare de probe.
Procesul de colectare a unui eşantion – de mărimea unei crete şi sigilat într-un tub ermetic – se aşteaptă să dureze în total aproximativ 11 zile.
Roverul transportă 43 de tuburi din titan destinate să adune eşantioane de roci şi praf pentru analize viitoare pe Pământ.
Scopul este de a căuta semne de viaţă străveche, cum ar fi urme de viaţă microbiană fosilizate în roci, dar şi de a înţelege mai bine geologia marţiană şi clima planetei.
NASA plănuieşte o misiune care să aducă eşantioanele pe Pământ în anii 2030 pentru a fi analizate cu instrumente mult mai sofisticate decât cele care pot fi duse pe Marte în prezent.
Dezvoltarea şi construcţia roverului a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari şi a durat opt ani. Misiunea a decolat din Florida în urmă cu puţin peste un an. Modulul, care are dimensiunile unui SUV mare, a aterizat pe 18 februarie în craterul Jezero, despre care oamenii de ştiinţă cred că a găzduit un lac adânc acum 3,5 miliarde de ani. Un mediu care ar fi putut crea condiţiile necesare pentru viaţa extraterestră.