Rusia ar putea cumpăra yuani, rupii și lire turcești pentru un fond de rezervă „pentru zile negre”

Rusia ia în considerare cumpărarea monedelor unor țări “prietene”, precum China, India și Turcia, pentru a le păstra în Fondul său național de bogăție (NWF), după ce și-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancțiunilor, a declarat banca sa centrală, potrivit Al Jazeera.

Banca Centrală a RusieiFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Banca a declarat că menține politica unui curs de schimb liber al rublei, dar a subliniat că este important să restabilească o regulă bugetară care redirecționează veniturile excedentare din petrol către fondul de rezervă al țării.

Într-un raport privind politica sa monetară pentru perioada 2023-2025, banca centrală a declarat că în prezent se discută diverse opțiuni privind modul de revenire la regula bugetară și de reaprovizionare a fondului de rezervă pentru zile negre, ținând cont de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

“Ministerul rus de Finanțe lucrează la posibilitatea de a implementa un mecanism operațional al mecanismului regulii bugetare pentru reaprovizionarea/cheltuiala NWF în monedele țărilor prietene (yuani, rupii, lire turcești și altele)”, a adăugat aceasta.

————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *