Rusia: FSB susține că niciun agent nu ar fi recunoscut că a participat la otrăvirea lui Navalnîi – International

Serviciile de securitate ruse (FSB) au denunțat luni ca o „falsificare” și o „provocare” înregistrarea telefonică ”capcană” pe care opozantul Alexeï Navalnîi susține că ar fi făcut-o cu un agent rus care a participat la otrăvirea sa, potrivit AFP.

Dezvăluirea uimitoare a unui agent care face parte dintr-o echipă de elită a FSB a venit într-o convorbire telefonică lungă, ca urmare a demascării acestei unității de către CNN și site-ului de investigații Bellingcat, săptămâna trecută.

“Videoclipul cu (această) conversație telefonică este o falsificare”, a declarat FSB într-un comunicat, citat de agențiile de știri rusești, adăugând că “presupusa anchetă difuzată de A. Navalnîi” constituie “o provocare planificată” care nu ar fi fost posibilă „fără sprijinul tehnic și organizațional al serviciilor speciale străine”.

Navalnîi, care încă se recuperează într-o locație secretă din Germania, s-a dat drept un înalt oficial din Consiliul Național de Securitate al Rusiei, însărcinat cu efectuarea unei analize a operațiunii de otrăvire. Numărului său de telefon i s-a atribuit o „identitate” falsă, respectiv numărul sediului central al FSB, potrivit echipei lui Navalnîi, iar convorbirea a fost înregistrată și ulterior furnizată CNN și Bellingcat, potrivit Digi24.

După ce Kudryavtsev și-a confirmat identitatea, Navalnîi a spus că fusese însărcinat să obțină „o scurtă relatare din partea membrilor echipei: ce nu a funcționat bine, de ce operațiunea din Tomsk cu Navalnîi a fost un eșec total?”

Răspunsurile date de Kudryavtsev în apelul de 45 de minute oferă prima dovadă directă a implicării unității în otrăvirea lui Navalnîi.

Agentul FSB Konstantin Kudryavtsev a vorbit și despre alte persoane implicate în otrăvirea lui Alexei Navalnîi în orașul siberian Tomsk și despre cum a fost trimis să „facă curat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *