Rusia și Ucraina „vânează” trădătorii: un rezervist ghida bombardamentele rusești, un siberian voia să lupte pentru ucraineni

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Moscova și Kievul au anunțat condamnarea sau arestarea unor persoane care au ajutat sau intenționau să ajute tabăra inamică țării lor, informează AFP. Astfel, un fost militar ucrainean ghida atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului, iar un siberian se îndrepta către Ucraina pentru a lupta împotriva armatei ruse. Acestea sunt doar câteva cazuri în care persoane au fost acuzate de trădare fie de ruși, fie de ucraineni.

Vasil Maliuk, șeful SBU, serviciul de informații al UcraineiFoto: Viacheslav Ratynskyi / AFP / Profimedia

Serviciul de securitate ucrainean SBU a anunțat, joi, că un cuplu a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că soții au transmis Rusiei informații care i-au permis să atace un spital. Acesta este doar un caz dinn miile de proceduri judiciare demarate împotriva persoanelor bănuite de colaboraționism cu forțele rusești de la începutul războiului.

Spionaj în cuplu

SBU susține că cei doi soți au dat informații legate de pozițiile ocupate de armata ucraineană și despre locurile în care sunt îngrijiți soldații răniți. Astfel, „ocupanții au bombardat un spital local” din orașul Herson, se spune în comunicatul SBU.

Cei doi ar fi fost recrutați de către FSB, serviciul rus de informații, după ce au răspuns unui anunț pe rețeaua Telegram prin care se ofereau bani în schimbul informațiilor cu privire la armata ucraineană.

Tot joi , Kievul a anunțat arestarea unui veteran al amatei ucrainene, acuzat că a colaborat cu FSB pentru a facilita bombardamentele în regiunea Harkov, o țintă predilectă a bombardamentelor rusești.

„SBU a arestat ‘o cârtiță’ a FSB care corecta coordonatele atacurilor cu rachete în regiunea Harkov”, se spune într-un comunicat al serviciului, care precizează că bărbatul era rezervist și fost militar al forțelor armate ucrainene.

Potrivit aceleiași surse, bărbatul a fost arestat în timp ce încerca să ajungă într-o zonă sub control rus în districtul Kupiansk, o parte a regiunii Harkov în care se duc lupte crâncene pe frontul de est ruso-ucrainean.

SBU susține că suspectul, care riscă 8 ani de închisoare, trimitea contactelor sale ruse geolocalizarea infrastructurii civile a unui dintre orașele aflate pe linia frontului. Se pare că a fost încurajat să lucreze pentru FSB de către părinții săi care trăiesc într-o zonă aflată sub ocupație rusă.

Arestat pe drum către Ucraina

Însă și Rusia se confruntă cu o problemă similară. FSB a anunțat în cursul acestei zile condamnarea la 11 ani de închisoare pentru spionaj a unui cetățean ucrainean care a transmis informații conaționalilor legate de localizarea trupelor rusești și a unpr infrastructuri rusești în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, tot pentru ghidarea unor eventuale atacuri.

De asemenea, un tribunal militar rus l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe un tânăr de 26 de ani din regiunea siberiană Buriația care intenționa să se lupte pentru armata ucraineană. El intrase în contact cu un cetățean ucrainean în primăvara anului 2023 și a cumpărat online echipament militar: cască, vestă antiglonți și uniformă, plus un steag ucrainean.

Buriatul a fost arestat în regiunea Kemerovo, când se îndrepta către Ucraina, susține FSB. El intenționa să se înroleze în Legiunea Libertăţii Rusiei, o unitate alcătuită din combatanţi ruşi anti-Kremlin, considerată drept o organizaţie teroristă în Rusia.

Bărbatul va executa primii trei ani din pedeapsă într-o închisoare normală, după care va fi transferat într-o colonie penitenciară cu „regim sever”.

spot_imgspot_img