SARS-CoV-2 poate fi transmis și prin intermediul celulelor din sistemul imunitar. Cum poate fi combătută infecția? Studiu – Capital

SARS-CoV-2 poate fi transmis și prin intermediul celulelor din sistemul imunitar

Potrivit cercetătorilor, SARS-CoV-2 poate utiliza celulele sistemului imunitar ale organismului, mărindu-și astfel capacitatea de a infecta alte celule, transmite journals.plos.org

Așadar, descoperirea respectivă arată că boala poate utiliza mai multe modalități prin care pătrunde într-o celulă înainte de a răspândi infecția.

Cum poate fi contracarată infectarea?

De asemenea, cercetătorii Laboratorului de Virologie şi HIV din cadrul Hospital Universitario 12 de Octubre din Madrid au descoperit și cum poate fi inhibată sau contracarată infectarea cu SARS-CoV-2, folosindu-se de moleculele glico-mimetice.

Potrivit sursei menționate, celulele au receptori pe suprafaţa lor ce pot fi folosiţi de virus pentru a adera la acestea. În acest context, virusul folosește mai multe proteine care îi permit să traverseze frontiera celulară.

În cazul infecției COVID, proteina spike de pe suprafaţa SARS-CoV-2 îi permite să intre în celulele organismului când interacţionează cu receptorul numit ACE2, prezent în mod obişnuit în celulele infectate.

Cercetătorii de la spitalul din Madrid au descoperit că această proteină interacţionează cu alţi receptori diferiţi, care pot stabili o relaţie cu familia „lectinelor”, aflate în celulele imunitare. Interacţiunea presupune ca aceste celule să recunoască proteina spike prin zaharidele de la suprafaţă, iar „în momentul recunoașterii permit intrarea virusului, colaborând practic la infectare și la răspunsul imunitar al pacienţilor”, a punctat dr. Rafael Delgado, şeful secţiei de Microbiologie de la Hospital Universitario 12 de Octubre.

Totodată, cercetătorii au aflat şi modul de combatere, utilizând molecule capabile să „se deghizeze” şi să imite „comportamentul” zaharidelor prin care virusul păcălește celulele.

Trebuie menționat că studiul a fost realizat în colaborare cu o echipă de experţi din Franţa, de la Institutul de Biologie Structurală din Grenoble, şi din Italia, de la Universita degli Studi di Milano.

Sursa foto: Pixabay

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *