Sase COMPONENTE esentiale pentru sistemul de ventilatie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sistemele de ventilatie au un rol important in asigurarea unui spatiu interior confortabil si sanatos pentru utilizatorii acestuia.  De cele mai multe ori ventilarea spatiilor prin deschiderea ferestrelor nu poate fi facuta eficient deoarece nevoia de aer proaspat este continua, iar schimbul de aer cu exteriorul prin deschiderea ferestrelor se face pe o durata limitata. Spre exemplu in cazul caselor, dormitoarele nu sunt ventilate pe timpul noptii in cea mai mare parte a anului, ceea ce face ca dimineata concentratia de dioxid de carbon, si compusii origanici volatili sa fie mult peste limitele recomandate. De asemenea nefolosirea unui recuperator de caldura inseamna ca pentru a incalzi/raci aerul de la temperatura exterioara la temperatura din incapere este nevoie de mai multa energie, ceea ce in timp inseamna un cost mai mare decat investitia initiala in realizarea unui sistem de ventilatie. 

In cazul ventilatiei spatiilor de birouri, scoli, gradinite unde numarul de persoane dintr-un spatiu este mare deschiderea ocazionala a geamurilor este ineficienta, iar in cazul cladirilor industriale unde apar degajari de noxe preluarea acestora cat mai aproape de sursa este esentiala. In acest fel se evita pe cat posibil contaminarea intregului aer din spatiu, ceea ce duce la mai putine schimburi orare si unui cost mai mic pentru incalzirea/racirea aerului. 

 

 

Pentru realizarea unui proiect de ventilatie mecanica, este necesara folosirea unei tubulaturi de ventilatie prin intermediul careia aerul viciat este evacuat si aerul proaspat este introdus in incaperile in care este necesar. 

Pe piata sunt disponibile diverse sisteme de tubulaturi de ventilatie, insa se recomanda sa folositi un sistem de calitate din otel acoperit cu un strat cat mai mare de zinc, imbinarile sa se faca cu garnitura fixata pe fittinguri care sa asigure clasa de etanseitate mare (D), iar tolerantele intre piese sa fie cat mai mici.

Astfel montajul se va face usor, rapid iar instalatie de ventilatie va fi eficienta si va functiona fara probleme.

Zincul de pe tabla ofera rezistenta la coroziune si cu cat gradul de zincare este mai mare cu atat tubulatura va rezista mai bine in timp. Corodarea tubulaturii poate sa apara fie ca aceasta se afla intr-o zona cu umezeala, zona geografica nefavorabila (ex la malul marii) sau prin simplul fapt ca la introducerea de aer rece prin tubulatura se va forma condens pe suprafata tuburilor.

Un sistem de tubulatura cu garnitura fixa si tolerante mici va fi foarte usor de asamblat, si va arata bine chiar daca va fi montat aparent, nemaifiind nevoie de etansarea imbinarilor cu mastic sau banda de etansare. Pe langa un montaj mai rapid si usor, intreaga instalatie va fi mai eficienta, aerul va ajunge la destinatia dorita si nu se va pierde prin neetanseitatile imbinarilor.

Clientii interesanti pot descoperi toate elementele de ventilatie pentru acoperis de la Lindab pe site.

  1. Tubulatura circulara, rectangulara sau flexibila.

Cand vine vorba de tubulatura de ventilatie circulara si fitingurile aferete SAFE, sunt    sistemul cu cea mai buna etanseitate, si ofera un montaj rapid si usor.

Pentru tubulatura circulara exista optiunea de a o achizitiona preizolata, sistemul ISOL care usureaza munca din santier, si ofera un aspect ingrijit

Pentru spatii in care inaltimea este o problema se poate opta pentru mai multe tronsoane circulare de dimensiuni mai mici sau tubulatura rectangulara. Desi tubulatura rectangulara are pierderi mai mari de presiune datorita faptului ca aerul se afla in contact cu peretii tubulaturii pe o suprafata mai mare, si asta se traduce in consum mai mare de energie, ventilatoare mai mari, in unele situatii poate sa fie singura optiune. In cazul in care dimensiunile tuburilor sunt foarte mari sau spatiul disponibil pentru ventilare nu este suficient de inalt se pot folosi tuburi de ventilatie rectangulare. Insa trebuie sa tineti cont ca etansarea sistemului este mai dificila si durata de montaj este mai mare.

2. Usile de vizitare 

Acestea sunt piese special construite pentru a se permite realizarea interventiilor, fie in scopul reparatiei, fie a intretinerii periodice. Desi in multe sisteme de ventilatie ele sunt omise in faza de instalare, necesitatea acestora se observa in timp. In special datorita nevoii de a curata de praf tubulatura. Usile de vizitare au diverse forme si dimensiuni, important fiind gradul de etansare cat mai ridicat, care sa nu permita scaparile de aer.

3. Atenuatoarele de zgomot, sunt poate cel mai important element dintr-o instalatie de ventilatie. 

Ele au rolul de a reduce zgomotul proventi de la echipamente, ventilatoare, sau zgomotul din exterior sau alte incaperi. Partile cu adevarat importante ale atenuatorului sunt in interior si au rolul de a reduce zgomotul cat mai mult pe toate frecventele, sa creeze pierderi de presiune cat mai mici (sa permita o trecere cat mai usoara a aerului). Materialele din care se realizeaza interiorul trebuie sa fie de cea mai inalta calitate, sa nu elibereze particule in aerul introdus in incaperi si sa poata fi usor curatate sau inlocuite.

Este foarte important sa fie realizata o simulare si o alegere corecta a atenuatorului. Pentru alegerea atenuatoarelor va recomandam sa apelati la persoane care au experienta in domeniu si acces la softuri specializate.

4. Clapetele de reglaj

Au rolul sa echilibreze intregul sistem de ventilare, astfel incat sa nu existe parti dezavantajate in interiorul cladirii. 

Puteti gasi o gama variata de clapete, de la cele mai simple manuale pana la clapete de ultima generatie care folosesc unde radio pentru masuratori de viteza, temperatura, murdarire tubulatura si conectare bluetooth.

Cele mai uzuale clapete intr-o instalatie sunt cele mai simple, clapetele manuale de reglaj. Ele se folosesc pentru echilibrarea sistemului din faza de realizare. Avantajele folosirii clapetelor de calitate este faptul ca nu exista posibilitatea creeri de zgomot suplimentar datorita vibratiilor create de trecerea aerului iar punerea in functiune a instalatiei se a face mai repede. Daca aveti dimensionat sistemul in CadVent veti fi indurmati de acesta de unghiul la care trebuie setata fiecare clapeta. Fara acest ajutor punerea in functiune va dura mult mai mult deoarece dupa fiecare modificare a unei clapete din instalatie aerul va fi redirectionat diferit spre restul tronsoanelor. Asta inseamna ca fiecare clapeta trebuie verificata succesiv pentru a va asigura de un reglaj corect.

Pentru a realiza un sistem de ventilare mai flexibil este nevoie sa utilizati clapete de reglaj mai sofisticate. Spre exemplu clapete de debit constant mecanice care pastreaza debitul dorit pe un anumit tronson fara sa fie nevoie de o sursa de curent, clapete motorizate cu motor ON/OFF sau 0..10 sau diverse tipuri de motoare cu caracteristici specifice precum arc de revenire in pozitie inchisa sau deschisa, motor cu actionare rapida, sau comunicare cu BMS ul cladirii, sau clapete cu debit variabil, care pot lasa mai mult sau mai putin aer sa treaca prin tubulatura in functie de nevoile fiecarei incaperi.

Clapetele din gama Ultralink sunt cele mai moderne de pe piata si ofera posibilitatea controlului ventilatiei din incapere cu ajutorul tehnologiei bluetooth. Pe langa controlul si conectivitatea foarte usoara, aceste clapete masoara temperatura aerului introdus, debitul, viteza, si verifica daca este nevoie ca tubulatura sa fie curatata.

5. Trecerile prin acoperis 

Sunt piese prin intermediul carora tubulatura de ventilatie iese la exterior, prin acoperisul cladirii. Piesele trebuie sa ofere protectie la condens si sa fie cat mai bine izolate. Aceste piese sunt construite in astfel incat sa etanseze cat mai corect imbinarea, pentru a nu permite intrarea apei de ploaie sau din topirea zapezilor catre interior. Trecerile prin acoperis sunt de forma circulara sau rectangulara, fabricate din otel galvanizat si acoperite cu un strat de protectie rezistent de tip aluminiu-zinc. Dimensiunile trecerilor sunt variate, putand astfel sa fi utilizate intr-o gama variata de sisteme de ventilatie;

6.Caciulile de ventilatie sunt partile finale ale unui sistem de ventilatie si se monteaza pe acoperis. 

Acestea au rolul de a evacua din cladire aerulviciat si aspiratia aerului proaspat, fara sa permita patrunderea apei de ploaie, a zapezii sau a altor resturi aduse de vant in instalatia de ventilatie.

In concluzie, implementarea unui sistem de ventilatie este o metoda ideala de a putea oferi locuitorilor unei cladiri aer curat, ce nu afecteaza sanatatea. Pentru a obtine rezultate optime, este obligatorie folosirea tuturor componentelor esentiale, lipsa unei singure piese putand duce la nefunctionarea sistemului.

 

Surse foto:

ro.pinterest.com

lindab.ro

spot_imgspot_img