Sase tipuri de ambalaje preluate de o organizatie de tip OIREP

Legislatia de mediu din Romania vine cu o serie de obligatii pentru agentii economici in vederea protejarii mediului inconjurator. Una dintre acestea este legata de necesitatea raportarii, reciclarii si valorificarii unor cantitati minime de deseuri de ambalaje pentru agentii economici ce, prin activitatea lor, genereaza astfel de resturi. O solutie utila de indeplinire a acestor tinte este apelarea la o firma specializata in aceasta privinta, firma cunoscuta sub denumirea de OIREP, adica Organizatie de Implementare a Raspunderii Extinse a Producatorului. 

O astfel de firma preia responsabilitatea cu privire la intreg lantul de generare, reciclare si valorificare a deseurilor din ambalaje, firmei nerevenindu-i nicio obligatie in acest sens. Una dintre firmele cu expertiza in domeniu este OIREP ECO Synergy, ce ofera servicii complete de transfer de responsabilitate, dar si de consultanta de mediu in vederea atingerii conformitatii legislative si a evitarii unor penalizari costisitoare. 

Iata care sunt cele sase tipuri de ambalaje preluate de o organizatie de tip OIREP!

Legislatia romaneasca prevede tintele minime de colectare si reciclare a diverselor deseuri de ambalaje. Neatingerea acestor tinte se manifesta prin obtinerea unor amenzi substantiale. Firmele de tip OIREP preiau in raspunderea lor toate activitatile ce trebuie aplicate pentru atingerea acestor tinte, cum ar fi evaluarea impactului unui anumit produs asupra mediului inconjurator, identificarea unor solutii care sa micsoreze acest impact si colectarea unor cantitati suficiente de deseuri pentru atingerea tintelor minime. Cele sase categorii de ambalaje ce trebuie sa fie raportate, reciclate si valorificate sunt:

  1. Deseurile din hartie si carton utilizate ca ambalaje (codurile 150101 si 200101) au un obiectiv de reciclare de minimum 60 la suta. Acest lucru inseamna ca firma producatoare de ambalaje trebuie sa recicleze cel putin 60 la suta din cantitatea totala de materie utilizata pentru producerea ambalajelor din hartie si carton.
  2. Deseurile din materiale plastice (cod 150102) au un obiectiv de reciclare de minimum 22,5 la suta, in ceea ce priveste deseurile generale si de 55 la suta, in cazul deseurilor de tip PET.
  3. Aluminiul este un material cu utilizare intensa in ceea ce priveste ambalajele, un avantaj al acestuia fiind reprezentat de posibilitatea reciclarii la nesfarsit a metalului, fara sa-si piarda proprietatile in niciun fel. Deseurile din aluminiu, precum dozele de suc sau de bere (cod 150104) au un obiectiv de reciclare de 20 la suta din totalul materialului utilizat.
  4. In privinta sticlei, obiectivul de reciclare a deseurile de acest tip (cod 200102) este mai mare decat in cazul altor deseuri, fiind situat la procentajul de 60 la suta. Motivul este rezistenta deosebita a sticlei in timp, aceasta continuand sa ramana in natura pentru sute de mii de ani, fiind cel mai rezistent deseu din acest punct de vedere.
  5. Lemnul este un material natural, care dispare relativ repede in momentul in care ajunge in natura. Din aceasta cauza, obiectivul de reciclare a deseurilor de ambalaje din lemn (cod 150103) este situat la doar 15 la suta din totalul cantitatii de materie prima utilizata.
  6. Deseurile din metal (cod 200140) trebuie sa fie reciclate intr-un procentaj de minimum 50 la suta din cantitatea utilizata. In aceasta categorie intra deseuri precum cutiile de conserve metalice, cutiile de vopsea, cuie, suruburi, tacamuri metalice etc.

In concluzie, apelarea la serviciile unei firme de tip OIREP reprezinta o solutie ideala pentru conformitatea legislativa a firmelor ce produc ambalaje si trebuie sa indeplineasca tintele minime de reciclare.

Sursa foto: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *