Scandal în Cehia, premierul Babis îi cere demisia ministrului sănătății: „Nu putem predica apă și să bem vin” – Coronavirus

Premierul ceh Andrej Babis a declarat vineri că îl va remania pe ministrul sănătății dacă acesta nu își va prezenta demisia după ce acesta a fost surprins ținând o întâlnire într-un restaurant închis datorită restricțiilor impuse pentru a combate pandemia de COVID-19, transmite Reuters.

Scandalul vine pe fondul creșterii vertiginoase a numărului de noi contagieri cu SARS-CoV-2 în Cehia, autoritățile de la Praga raportând una din cele mai mari rate ale infecțiilor din Europa.

„Un asemenea lucru este inexcuzabil când personalul nostru medical se luptă în prima linie să salveze viața concetățenilor noștri”, a declarat Babis despre întâlnirea ministrului sănătății, adăugând că „nu putem predica apă și să bem vin”.

Scandalul a izbucnit vineri după ce tabloidul ceh Blesk a publicat imagini cu ministrul sănătății Roman Prymula ieșind dintr-un restaurant și intrând într-o mașină fără mască de protecție, o dublă încălcare a restricțiilor impuse, restaurantele fiind închise în Cehia iar purtarea măștii obligatorie în mașinile cu șofer.

Prymula a declarat într-un interviu acordat revistei săptămânale Respekt că a participat la o întâlnire de lucru cu liderul grupului parlamentar din Camera Deputaților al partidului de guvernământ din care provine și Babis, afirmând că și-a pus o mască după ce a intrat în mașină.

Prymula a declarat în interviul publicat înainte de comentariile făcute de premierul ceh că își va da demisia dacă este dorința opiniei publice.

Ministrul în vârstă de 56 de ani este epidemiolog și colonel în rezervă al armatei care a fost în urmă cu doar o lună să ocupe portofoliul sănătății pentru a gestiona situația tot mai gravă privind pandemia din Cehia.

Țara cu 10,7 milioane de locuitori a raportat vineri 14.151 de noi contagieri, în ușoară scădere față de recordul absolut de 14.968 stabilit cu o zi în urmă, numărul contagierilor înregistrate în Cehia de la izbucnirea pandemiei ajungând la 223.065.

Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a crescut la 1.845 după ce 55 de noi fatalități au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Citește și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *