Scandal în Grecia: Justiția a condamant doi membri ai unui ONG pentru acuzele de antisemitism aduse unor prelați ortodocși

Justiția greacă a condamnat marți pentru „denunțul calomnios” doi lideri ai unui ONG care calificase drept „antisemite” remarcile unui înalt demnitar ortodox, provocând miercuri indignarea Amnesty International, potrivit AFP.

Preoti ortodocsi greciFoto: Sakis Mitrolidis / AFP / Profimedia Images

Mitropolitul Serafim descrisese „sionismul” drept „o dictatură (…) care urmărește dominarea lumii de către un grup de evrei capitaliști”, în aprilie 2017 pe site-ul arhiepiscopiei sale din Pireu.

Aceste comentarii au fost apoi descrise drept „antisemite și discriminatorii împotriva evreilor” de către Panayotis Dimitras, purtătorul de cuvânt al Helsinki Monitor, și Andrea Gilbert, cercetător la ONG pe probleme de antisemitism.

Plângerea lor pentru „incitare la ură și violență” precum și „abuz de poziție bisericească” a fost respinsă în 2019 de procuror.

Dar ei înșiși, au fost reclamați pentru „denunț calomnios” de către mitropolitul Serafim și au fost condamnați la 12 luni de închisoare cu suspendare marți de un tribunal penal gre.

Legea greacă prevede o condamnare a remarcilor rasiste atunci când acestea au provocat „violență sau ură în mod public”, a explicat avocatul celor doi pentru AFP.

Pe Twitter, Amnesty International a numit procesul „deosebit de tulburător”, spunând într-o declarație că reprezintă o „amenințare la adresa dreptului la libertatea de exprimare și pare a fi o tactică de intimidare pentru a reduce la tăcere apărătorii drepturilor omului”.

Cei doi șefi ai Monitorului Helsinki din Grecia au făcut recurs, potrivit avocatului lor.

Intervievată de AFP, Andrea Gilbert, de credință mozaică și a cărei parte a familiei fusese deportată de naziști, a spus că a fost „zguduită” de decizie, acuzând „antisemitismul instituționalizat” din Grecia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *