Scapă de fobia dentară în 10 pași simpli

A12.Pasindora@news20.ro@ortodontie valcea (1)

Cu toții avem frici. Fie ca ne confruntăm cu temeri minore sau cu adevărate fobii, specialiștii recomandă să găsim soluții pentru a le rezolva. Și hai să fim serioși! Până la urmă nici tu nu îți dorești să trăiești cu o frică toată viața. Una dintre cele mai des întâlnite astfel de temeri este cea de dentist. Vizita în cabinetul medicului stomatolog poate deveni o adevărată aventură chiar și pentru oamenii în toată firea. Ai fi surprins să știi că peste 10% dintre adulți suferă de fobie dentară.

Fie că te confrunți cu probleme grave, ori cu o simplă carie sau cu depuneri de tartru, teama de dentist poate fi la fel de mare. În plus, mai devreme sau mai târziu, tot vei fi nevoit să apelezi la serviciile specialiștilor. Imaginează-ți că la un moment dat durerile vor deveni insuportabile și fix acela va fi momentul în care va trebui să cauți un profesionist. La o simplă căutare pe internet poți găsi clinici în toată țara. Poate cauți ortodontie Valcea sau un cabinet specializat în radiografii din București. Indiferent de specialitatea căutatea sau de oraș, poți începe prin a citi recenziile lăsate de ceilalți pacienți.

Revenind la fobia dentară, trebuie să știi că există câteva metode prin care poți scăpa ușor-ușor de această frică, dar mai întâi trebuie să vezi cum se instalează aceasta:

Cum se naște frica de dentist?

Din nefericire, foarte multe persoane amână vizita în cabinetul medicului specialist din cauza fricii, ceea ce este total greșit. În primul rând, această amânare nu face decât să agraveze problemele. Apoi, cu cât mergem mai des la controale de rutină, cu atât dantura noastră va fi mai sănătoasă. Dar cum apare fobia dentară? Răspunsurile pot fi diferite. Frica de stomatolog poate proveni dintr-o traumă. Poate, în trecut, nu ai avut tocmai o experiență plăcută sau poate un membru al familiei ori un prieten apropiat ți-a povestit cât de dificil a fost să rezolve o problemă dentară… și uite așa s-a instalat frica.

Cum poți scăpa de această frică?

Dacă și tu te confrunți cu teama de a merge la medicul dentist, trebuie să știi că există câteva metode pe care le poți aplica:

  • Recunoaște că ai această problemă. Știi cum se spune: primul pas spre vindecare este acceptarea. În momentul în care vei recunoaște că în mintea ta s-a instalat această teamă, poți fi pregătit pentru pasul următor.
  • Alege un medic și o clinică cu experiență. Cu siguranță vei fi mult mai relaxat știindu-te pe mâini bune.
  • Povestește-i stomatologului despre fobia ta. Este indicat ca acesta să știe că te confrunți cu o problemă, tocmai pentru a-ți explica mult mai mult fiecare procedură în parte. Nu crezi că te-ai simți mai confortabil dacă specialistul va vorbi tot timpul cu tine și îți va spune de fiecare dată care este pasul următor, ce ustensile folosește și de ce?
  • Pune cât mai multe întrebări. Mai mult, întrebările suplimentare nu sunt deloc supărătoare sau enervate în situația în care te confrunți cu fobia dentară. Un specialist cu experiență poate înțelege acest aspect și te poate ajuta să învingi această teamă.
  • Cere medicului să te programeze în prima parte a programului de lucru. În acest fel, vei fi mult mai odihnit și vei putea controla altfel frica.
  • Programează mai multe ședințe de scurtă durată. În acest fel vei petrece cât mai puțin timp pe scaunul dentistului în fiecare zi.
  • Ascultă muzica preferată în căști. Poate că sună amuzant, dar trebui să știi muzica potrivită chiar poate avea un efect liniștitor.
  • Mergi la control periodic și ascultă sfatul medicului stomatolog.
  • Cere sfaturi în legătură cu periajul corect. Cu toții aveam impresia că știm să ne spălăm pe dinți, dar ar fi indicat să vorbești cu stomatologul și despre acest subiect. S-ar putea să-ți spună că tehnica pe care o folosești în periaj nu e tocmai adecvată.

Așadar, există câteva modalități prin care poți scăpa ușor-ușor de fobia dentară și poți începe prin alegerea unui stomatolog cu experiență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *