Schimbarea hostului – etape esentiale

Furnizorul actual nu iti mai convine – spatiu insuficient, preturi exagerate, servere care cad din ce in ce mai des…poate a venit momentul sa ai in vedere schimbarea hostului. Iata care sunt etapele esentiale de urmat pentru a trece de la un hosting web la altul pentru migrarea site-ului in cele mai bune conditii.

Etapa numarul 1. Alegerea unui alt host. Evident, primul pas de urmat este acela de a alege un host nou. Odata ce ai gasit un hosting web care sa raspunda nevoilor tale (spatiu, banda, suport), indica, in timpul comenzii, numele de domeniu actual. Furnizorul iti va cere in principiu daca doresti sa transferi acest nume de domeniu. Este in egala masura posibil sa ti se ceara un cod de autorizare pe care va trebui sa il recuperezi de la fostul furnizor si sa indici unele lucruri intr-un formular.

Etapa numarul 2. Salvarea site-ului de pe vechiul server. Odata codul de acces primit, este timpul sa treci la actiune. Insa, trebuie sa fii extrem de prudent. Este indispensabil sa apelezi la o salvare a site-ului pe vechiul server in cazul in care se intampla ceva neprevazut. Pentru asta, incepe prin a verifica care sunt optiunile oferite de catre hostingul actual in materie de protectie a datelor. Unii furnizori de gazduire web au sisteme de salvare automata, altele cer ca detinatorul sa se ocupe de aceste salvari. In orice caz, nu trebuie sa neglijezi aceasta etapa importanta si nu incepe sa faci nicio migrare a fisierelor atata timp cat nu ai o certitudine ca ai o salvare recenta la dispozitie.

Etapa numarul 3. Migrarea datelor spre noul server. A venit timpul efectuarii migrarii datelor tale.

Migrarea fisierelor. Cu ajutorul clientului FTP la alegere, FileZilla spre exemplu, descarca fisierele de pe vechiul server si stocheaza-le pe PC. Apoi, este de ajuns sa recuperezi adresa IP a serverului FTP furnizat de noul furnizor de gazduire web si sa transferi toate fisierele de pe PC.

Migrarea bazelor de date. Exista in general mai multe modalitati prin care poti efectua aceasta migrare, in functie de functiile puse la dispozitie de fiecare furnizor in parte. Cea mai clasica consta in a te conecta la PhpMyAdmin, o aplicatie extrem de frecvent pusa la dispozitia clientilor de catre furnizor si care iti permite sa parcurgi bazele de date. Iti permite in egala masura sa le salvezi si sa recuperezi o arhiva pe PC. Aceasta arhiva o poti restaura la noul furnizor de gazduire web. Poti folosi si de aceasta data tot PhpMyAdmin sau daca furnizorul propune acest lucru, o functie de restaurare prin intermediul panoului de administrare.

Etapa numarul 4. Verificarea bunei functionari a site-ului pe noul host. Este indispensabil sa verifici acest lucru, daca site-ul functioneaza asa cum trebuie sau nu. Schimband furnizorul de gazduire web schimbi si mediul. Pe www.thc.ro gasesti mai multe planuri de hosting care ti se potrivesc cel mai bine.

Etapa numarul 5. Transferul numelui de domeniu. Site-ul tau functioneaza si acest lucru este perfect. Mai exista o operatiune de facut, transferul numelui de domeniu. In principiu trebuie sa primesti un email care te invita sa accepti transferul numelui de domeniu de la furnizorul X spre furnizorul Y. Vei da click pe acest email si vei accepta transferul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *