Școala online: au profesorii tot ce le trebuie pentru a preda online?

echipamente-foto-video-audio-profesori-scoala-online-romania-magazin-foto-photosetup

Peste 5000 de școli din România au început anul școlar fie în scenariul roșu, de școală 100% online, fie în scenariul galben, în sistem hibrid. Din păcate nu toate aceste școli au fost dotate corespunzător pentru transmiterea cursurilor online, ceea ce înseamnă că elevilor nu le este asigurat procesul de învățare, dar și că profesorii se chinuie să predea online folosind de multe ori echipamente proprii, care nu fac față cerințelor de cursuri live, interactive.

Școala online, o provocare pentru elevi, părinți și profesori

Școala online a pus elevii într-o nouă situație, una care presupune să iasă din zona de confort, să fie mai autonomi și mai organizați decât la școala tradițional. În plus, acum trebuie să folosească Internetul în scop educativ, pe când majoritatea dintre ei erau obișnuiți să asocieze Internetul cu joaca și amuzamentul. Desigur, apare și elementul de distragere: în spațiul pe care înainte îl foloseau pentru a se odihni sau pentru a sta cu familia, acum trebuie să învețe și să respecte reguli similare cu cele de la școală. 

Acestă perioadă nu a venit ca una ușoară nici pentru părinți – a trebuit să investească în laptopuri sau tablete speciale pentru copii, să îi supravegheze pe timpul cursurilor online și să îi ajute să folosească noile platforme de învățare sau să îi ajute la teme. Asta înseamnă mult mai mult timp, de care cei mai mulți dintre părinți nu dispun.

Nu în ultimul rând, școala online a provocat și profesorii din România – pe lângă trecerea de la predarea în fața clasei la predarea online, în fața unei camere video, au fost nevoiți și să își schimbe materialele de predare cu unele mult mai interactive și creative, care să mențină interesul elevilor ce acum sunt mai greu de supravegheat. Desigur, profesorii s-au confruntat și cu lipsa echipamentelor necesare: de la lipsa calculatoarelor și laptopurilor performante și conexiuni de internet instabile, până la lipsa camerelor video sau a microfoanelor – toate acestea fac mult mai dificilă interacțiunea cu elevii.

De ce echipamente au nevoie profesorii pentru a ține cursuri eficiente în online?

Toți profesorii își doresc să țină lecții online de înaltă calitate, similare cu cele de la școala tradițională, iar elevii și studenții să îi poată auzi fără întreruperi, ori să vadă clar tabla sau materialele prezentate. Asta implică și o investiție serioasă în echipamente audio-video mai performante, cu caracteristici destinate special școlii online. 

Echipamentul video recomandat pentru teleșcoală 

Iată ce specificații tehnice ar trebui să aibă o cameră video profesională, destinată teleșcolii: o rezoluție mare, unghi larg de cuprindere, zoom optic generos, autofocus, autourmărirea subiectului, control wireless de la distanță, conectare rapidă la orice computer. Astfel, nu necesită cunoștințe tehnice avansate, fiind ideale pentru predarea la școala online.

Echipamentul audio recomandat pentru teleșcoală 

Principala problemă semnalată de profesori atunci când predau online este faptul că elevii nu îi pot auzi bine – este într-adevăr foarte deranjant acel sunet cu întreruperi sau cu multe zgomote de fundal, mai ales atunci când vrei să te concentrezi sau când trebuie să notezi ceea ce auzi.

Soluția este investirea într-un microfon extern profesional, care să capteze și să transmită cu claritatea vocea profesorului.

Iată ce specificații tehnice ar trebui să aibă un microfon pentru școala online: să fie direcțional și să estompeze sunetele din fundal, să fie compatibil cu sistemele de operare Windows și Mac, să fie ușor de conectat la laptop sau computer și să poată fi folosit atât pentru înregistrări, cât și pentru transmisiuni live. 

Dacă nu sunteți siguri ce echipamente audio-video să alegeți și aveți nevoie de ghidare din partea unor specialiști, puteți apela la magazinul de echipamente foto-video-audio Photosetup, prezenți de peste 20 de ani pe piața din România.

Aceste echipamente, împreună cu o conexiune stabilă la internet și un software bun de videoconferințe, îi vor ajuta pe profesori să îi facă pe elevi să iubească școala (fie ea și online).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *