Scrisoarea trimisă lui Iohannis de sindicatele din educație, cu o zi înaintea unui nou mare miting al profesorilor

FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” vor să se întâlnească marți cu președintele Klaus Iohannis. Cele trei federații sindicale au depus un document în acest sens la Administrația prezidențială și precizează că au cerut o astfel de întâlnire încă din 10 mai.

Protestul profesorilor Foto: Hotnews

Marţi sindicatele din Educaţie au programat un marş în Capitală, care ar urma să ajungă şi la poarta Palatului Cotroceni.

FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” îicer şefului statului să îşi exercite rolul de „mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”, transmiţându-i lui Klaus Iohannis că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Documentul a fost înregistrat la Administraţia Prezidenţială.

„Vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federaţii reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30. Facem – din nou – apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat şi societate, pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ. Excelenţă, pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATĂ este nevoie de investiţii masive în educaţie şi de o resursă umană motivată”, se arată în documentul făcut public luni de FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” și citat de News.ro.

Documentul a fost depus luni şi înregistrat la Administraţia Prezidenţială.

În documentul semnat de liderii celor trei federaţii sindicale i se amintesc şefului statului care sunt revendicările zecilor de mii de cadre didactice şi nedidactice care au semnat pentru declanşarea grevei generale.

Astfel, aceste revendicări se referă la majorarea salariului personalului din învăţământ; salarii echivalente cu salariul mediu pe economie pentru cadrele didactice debutante; salarizarea progresivă, în funcţie de studii, vechime şi grad didactic pentru profesori; indexări anuale, în funcţie de rata inflaţiei, ale salariilor personalului plătit din fonduri publice; plata orelor suplimentare; acordarea de sporuri pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea unor drepturi precum decontarea navetei, indemnizaţie de instalare, concediu de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat; creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii în acest domeniu.

„Din păcate, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre aceste revendicări”, îi mai scriu sindicatele preşedintelui Klaus Iohannis, amintindu-i acestuia că luni este a şasea zi de grevă generală în sistemul de educaţie, iar „revendicările legitime” ale greviştilor au primit „un răspuns total nesatisfăcător” din partea Guvernului.

”Excelenţă, pentru a avea o Românie Educată este nevoie de investiţii masive în educaţie şi de o resursă umană motivată”, spun sindicaliștii în finalul solicitării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *