Scrutinul prezidenţial din Rusia nu este „nici liber şi nici corect”, declară UE şi NATO

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

NATO şi Uniunea Europeană au apreciat joi că alegerile prezidenţiale care vor începe vineri în Rusia şi se vor prelungi până duminică, principala zi, nu pot fi considerate un scrutin „corect” sau „democratic”, potrivit responsabililor celor două instituţii, citaţi de AFP.

Moscova, RusiaFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Alegerile în Rusia nu vor fi nici libere şi nici corecte”, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

Pentru ca nişte alegeri să poată fi libere trebuie să existe „pluralism, mai multe liste (de candidaţi), discuţii deschise şi o presă liberă şi independentă”, ceea ce nu este cazul în Rusia, a argumentat Stoltenberg.

Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al Uniunii Europene a apreciat la rândul său că este „foarte dificil” să considere aceste alegeri, care ar urma, fără surprize, să-l reconfirme pe Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei, drept un scrutin „corect, liber şi democratic”, în care alegătorii ruşi ar avea „o alegere reală”.

Cu toate acestea, el a subliniat că decizia de a recunoaşte sau nu scrutinul, preconizat să se desfăşoare în decurs de trei zile, de vineri până duminică, rămâne la latitudinea celor 27 de state membre ale UE.

În acelaşi timp, UE şi NATO au denunţat drept „ilegală” desfăşurarea acestui scrutin în teritoriile capturate şi anexate de Rusia în Ucraina. Este vorba de regiunile Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud), precum şi de Crimeea (anexată de Moscova în 2014).

În consecinţă, „pot spune deja că rezultatul acestor alegeri” în aceste teritorii „nu va fi recunoscut” de Uniunea Europeană, a precizat purtătorul de cuvânt citat.

Iulia Navalnaia, văduva opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare la 16 februarie în condiţii cel puţin suspecte, le-a cerut miercuri liderilor occidentali să nu recunoască alegerile prezidenţiale din Rusia.

„Fac apel la liderii politici occidentali să ajute cetăţenii ruşi care se opun bandei lui Putin”, a scris ea într-un editorial publicat în Washington Post. „Lumea trebuie să înţeleagă în sfârşit că Putin nu e cine pretinde că este, el este un uzurpator, un tiran, un criminal de război şi un ucigaş”, susţine ea.

Ucraina a cerut joi comunităţii internaţionale să respingă rezultatul alegerilor prezidenţiale din Rusia, calificându-le drept o „farsă”.

____

spot_imgspot_img