Se înregistrează progrese în ceea ce priveşte achiziţionarea în comun de gaze

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Potrivit unui comunicat al CE, reuniunea survine după adoptarea, luni, de către miniştrii energiei din UE, a propunerii de Regulament al Comisiei privind consolidarea solidarităţii prin intermediul unei mai bune coordonări a achiziţiilor de gaze, a schimburilor transfrontaliere de gaze şi a unor valori de referinţă fiabile în materie de preţuri.

Acest regulament oferă temeiul juridic pentru agregarea cererii de gaze din UE, achiziţionarea în comun a gazelor şi utilizarea mai eficientă a infrastructurii, inclusiv a terminalelor GNL din UE.

Reuniunea a fost deschisă de preşedinta Ursula von der Leyen şi prezidată de vicepreşedintele Maros Sefcovic şi la ea au participat reprezentanţi ai 33 de companii din statele membre ale UE şi ai părţilor contractante la Comunitatea Energiei.

Reuniunea s-a axat pe necesitatea unei implicări reale a industriei gazelor din UE, atât a operatorilor mai mari, cât şi a operatorilor mai mici de pe piaţă, în cadrul platformei. Obiectivul Platformei este de a contribui la coordonarea achiziţiilor de gaze, utilizând în acelaşi timp puterea de negociere şi politică a UE pentru a asigura aprovizionarea cu energie de la parteneri de încredere la preţuri sustenabile pentru cetăţenii şi întreprinderile din UE.

În ianuarie, Comisia va convoca prima reuniune oficială a Comitetului director, alcătuit din state membre ale UE, pentru a contribui, atât la coordonarea procesului de agregare a cererii, cât şi la coordonarea achiziţiilor în comun.

„Anul acesta am făcut paşi importanţi în direcţia diversificării aprovizionării noastre cu gaze şi a înlocuirii combustibililor fosili proveniţi din Rusia. Ştim însă că anul 2023 va fi mai dur şi ne putem confrunta cu un potenţial deficit de aproape 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale anul viitor. Făcând din achiziţionarea în comun de gaze naturale o realitate, vom utiliza puterea economică şi politică a UE pentru a asigura aprovizionare suplimentară pentru cetăţenii şi industria noastră. Reuniunea de astăzi va demara acest proces”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img