Șefa diplomației britanice la Moscova: Un război ar fi devastator. Rusia să respecte suveranitatea Ucrainei – International

Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei dacă vrea ca discuțiile despre securitate să aibă succes, a declarat ministrul britanic al afacerilor externe Liz Truss la întrevederea cu omolgul rus Serghei Lavrov care se desfășoară la Moscova, potrivit BBC și The Guardian.

Truss a ajuns miercuri la Moscova ca parte e eforturilor diplomatice ale Londrei de a detensiona criza de la granița cu Ucraina. În timp ce Truss se află în capitala Rusiei, premierul Boris Johnson participă la o nouă rundă de discuții la Bruxelles și va merge într-o vizită la Varșovia.

La debutul întrevederii cu Lavrov, ministrul britanic l-a avertizat spunând că impactul unui eventual război ar fi devastator pentru întreaga lume. “Domnule ministru Lavrov, sunt aici de ziua diplomației pentru a îndemna Rusia să urmeze calea diplomației. Un război în Ucraina ar fi un dezastru pentru poporul rus și ucrainean și pentru securitatea Europei”, a declarat ea.

Pe de altă parte, într-un interviu pentru Radio BBC, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a avertizat că Rusia se pregăteşte să înceapă în curând un exerciţiu nuclear strategic. El a atras atenţia că acţiunile Kremlinului merg în direcţia greşită, în ciuda eforturilor de a găsi o soluţie diplomatică, potrivit Reuters.

Wallace a spus că Marea Britanie deţine informaţii secrete conform cărora Rusia pune la punct planuri pentru aşa-numite operaţiuni fabricate ca pretext de a invada Ucraina, precum şi pentru atacuri cibernetice şi alte activităţi de destabilizare.

“În ciuda discuţiilor, direcţia în care evoluează situaţia este una greşită”, a declarat Wallace la BBC Radio. “Ruşii îşi înmulţesc în continuare batalioanele tactice. Se pregătesc să înceapă în curând un exerciţiu nuclear strategic şi vedem de asemenea activităţi şi în alte zone”, a adăugat el.

Într-un interviu separat pentru LBC Radio, Wallace a mai afirmat că în acest moment progresele pentru rezolvarea crizei ucrainene sunt lente şi că există posibilitatea ca Marea Britanie să trimită trupe suplimentare în estul Europei dacă va fi nevoie, pentru a-şi sprijini aliaţii, notează și Agerpres.

Rusia și Belarus au început joi exercițiile militare comune ce vor dura 10 zile, în contextul îngrijorărilor tot mai mari privind o posibilă invazie a Ucrainei. Oficialii NATO spun că aceste exerciții reprezintă cea mai mare desfășurare de forțe rusești în fosta republică sovietică de la Războiul Rece. Exerciții au loc și La Marea Neagră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *