Șefa diplomației de la Londra, Liz Truss, va candida la șefia partidului Conservator / Cine mai intră în cursă

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, își va lansa luni candidatura pentru conducerea conservatorilor, după demisia lui Boris Johnson.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

Șefa diplomației de la Londra, Liz Truss, se va înscrie în cursă, promițând că va susține ”principiile conservatoare clasice”, relatează Mail.

Potrivit Mail, Truss va promite reducerea impozitul pe profit și măsuri pentru a reduce criza costului vieții.

Liz Truss, unul dintre cei mai activi și vizibili miniștrii ai cabinetului condus de Boris Johnson, era cotată drept favorită la începutul lunii iunie, când acesta a supraviețuit unei moțiuni de cenzură.

Liz Truss s-a făcut remarcată inclusiv pe plan internațional fiind foarte activă în privința susținerii Ucrainei în războiul declanșat de Vladimir Putin. Truss conducea atunci în preferințele exprimate de membrii partidului conservator, în diferite sondaje publicate pe site-ul formațiunii.

De-a lungul timpului, Truss și-a cultivat cu atenție imaginea publică. Anul trecut, amintește Reuters, a fost surprinsă într-o ipostază care făcea trimitere la o imagine similară din 1986 în care personajul central era prima femeie premier a Marii Britanii Margaret Thatcher.

În vârstă de 46 de ani, Truss a deținut poziția de ministru al comerțului internațional în primii doi ani de guvernare a Cabinetului Boris Johnson. A făcut campanie pentru Brexit, iar anul trecut a fost numită negociator șef cu UE.

Sâmbătă și-au mai anunțat intrarea în cursă și Jeremy Hunt, fost ministru de externe, Nadhim Zahawi de la finanțe și fost ministru al educației, cotați și ei printre favoriți. Fostul ministru al sănătății Sajid Javid se înscrie și el în bătălie.

Ministrul transporturilor

Și ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a declarat sâmbătă pentru publicaţia Sunday Times că se va înscrie în cursa pentru şefia Partidului Conservator.

Shapps a exclus organizarea de alegeri naţionale în cazul unei victorii, angajându-se să pregătească un buget de urgenţă în primele 100 de zile ale eventualului său guvern pentru a reduce taxele achitate de persoanele cele mai vulnerabile şi pentru a acorda sprijin de stat firmelor cu un consum ridicat de energie, relatează ziarul într-un articol publicat online pe internet sâmbătă.

E nevoie de un guvern sobru

„Am avut doi ani şi jumătate de guvernare tactică de către un centru adeseori distras. Acest lucru trebuie să înceteze. Trebuie să fim un guvern strategic, sobru în analiza sa şi nu unul care caută publicitate”, a spus Shapps, potrivit Agerpres.

Potrivit Sunday Times, obiectivul lui Shapps este de a face faţă crizei legate de costul vieţii şi de a reconstrui economia britanică astfel încât aceasta să devină cea mai importantă în Europa până în 2050.

Anterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, unul dintre candidaţii favoriţi pentru a-i succeda premierului Boris Johnson, a anunţat sâmbătă că a luat decizia de a nu se prezenta în competiţia pentru şefia partidului şi a guvernului.

Boris Johnson a anunţat joi că demisionează din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, cedând în faţa apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor Partidului Conservator, potrivit Reuters.

Cu o poziţie slăbită considerabil după o serie de scandaluri, între care cel legat de petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, alegeri parţiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori şi demisii în lanţ din cabinet, Johnson a fost constrâns să-şi dea demisia, dar a spus că doreşte să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier.

spot_imgspot_img