Seminţe de gazon sau rulouri?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Te-ai decis că vrei gazon în curtea casei, cauţi să vezi ce preţuri sunt şi de unde poţi cumpăra şi constaţi că ai două variante: plantarea de gazon cu seminţe de gazon sau folosirea de rulouri de gazon natural.

Ce alegi dintre rulouri și semințe de gazon?

Rulourile de gazon îţi permit să vezi rezultate rapide, se montează imediat, nu te mai chinui atât de mult să ai plante ajunse la maturitate, vei avea o peluză finisată, care arata excelent imediat ce ai terminat de pus gazonul natural în rulouri.

Eroziunea se controlează mai uşor cu rulourile de gazon, se instalează gazonul rulou oricând, fără să mai depinzi de sezonul de creştere a plantelor, rădăcinile de la gazon, de la plantele din el cresc mai uşor. Ai şi mai puţine buruieni şi plante dăunătoare, traficul în zona unde s-a instalat gazonul în rulouri se reia imediat.

Te costă mai mult gazonul în rulouri şi manopera, alegerea ierbii din gazon nu e atât de ofertanta, nu există de multe ori, ai iarbă pe care producătorul a avut interes să o includă în rulouri.

De cealaltă parte, folosirea seminţelor de gazon pentru a obţine un gazon natural superb înseamnă costuri mici, muncă puţină, seminţe alese după cum doreşte fiecare client, iarba creşte în acelaşi loc, înrădăcinarea e mai adâncă.

Dar cu seminţele vin şi nişte probleme legate de însămânţarea în anumite perioade, îngrijire mai mare, udări mai frecvente, stabilizarea e treptată la început, există potenţial de eroziune până când din seminţe vor ieşi şi plantele. Concurenţa cu buruienile e mare, timpul de maturare este mai lung.

În cât timp crește gazonul obținut din semințe?

La gazonul obţinut din seminţe avem rădăcini care cresc în timp, la rulouri rădăcinile sunt tăiate şi se plantează rulourile, după care continuă procesul de crestere-refacere pentru rădăcini.

Trebuie să ai grijă de sol, să fertilizezi solul, să înlături orice fel de plante, gazon vechi când vrei să plantezi alt gazon. Poţi avea mai multe tipuri de gazon pe aceeaşi suprafaţă dacă alegi să foloseşti seminţe de gazon, e nevoie de protecţie şi de păsări când ai terminat cu însămânţarea terenului, ai totuşi şi goluri, care nu apar la rulourile de gazon. La gazonul rulou nu se greblează mărunt ca la gazonul obţinut cu seminţe puse în sol, rulourile e musai să fie montate într-o zi sau două de la „recoltare” pentru a nu se deteriora şi a se pierde marfa.

Aşadar, cea mai bună alegere pentru grădina ta rămân rulourile de gazon dacă nu vrei să te chinui şi vrei să te bucuri cât mai repede de noua ta grădina cu gazon de cinci stele. Dacă ești dispus să colaborezi cu o persoană care se ocupă de grădina ta, atunci poți apela și la semințele de gazon pentru că vor avea parte de tratamentele necesare creșterii corecte.

spot_imgspot_img