Parlamentul lituanian a votat în unanimitate pentru a cere Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi altor organisme sportive să interzică sportivilor ruşi şi belaruşi să participe la competiţii până când războiul din Ucraina se va încheia, criminalii de război vor fi urmăriţi în justiţie şi se vor plăti despăgubiri.
Seimas, în moţiunea sa, a declarat că este sigur că orice victorie a sportivilor ruşi sau belaruşi la Jocurile Olimpice şi în alte locuri va fi exploatată în scopuri propagandistice de către guvernele de la Moscova şi Minsk.
„Facem apel la parlamentele din toate ţările lumii să îşi exprime opoziţia clară şi fermă faţă de orice propuneri, iniţiative, proiecte sau orice alte acţiuni menite să permită sportivilor şi oficialilor sportivi ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice sau la orice alte competiţii internaţionale sub un steag neutru”, a declarat Viktoria Cmilyte-Nielsen, preşedinta Parlamentului lituanian, citată de insidethegames.
Senatul ceh a votat cu 67 la 63 de voturi pentru ca Comitetul Olimpic Ceh (ČOV) să nu permită participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris.
Senatul doreşte ca ČOV să coopereze cu CIO pentru a contribui la împiedicarea participării sportivilor.
Senatul, camera superioară a Republicii Cehe, doreşte, de asemenea, să împiedice „prin toate mijloacele” participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la calificările pentru Paris 2024, din cauza încălcărilor drepturilor omului şi a crimelor de război comise de aceste ţări.
„Este de neconceput ca o ţară care a provocat un război să îşi promoveze regimul prin intermediul sportivilor săi”, a declarat vicepreşedintele Senatului, Jiří Růžička.
CIO, care permite în prezent sportivilor din cele două ţări să participe sub steaguri neutre, a declarat anterior că sportivii pot concura deoarece ei înşişi nu sunt implicaţi în agresiunea împotriva Ucrainei.
Senatorul David Smoljak a calificat poziţia CIO drept „jenantă”.
Preşedintele ČOV, Jiří Kejval, a afirmat că este împotriva participării sportivilor ruşi şi belaruşi, dar că organizaţia sa nu are un impact real, deoarece decizia aparţine CIO.
Pentru a găsi o soluţie la această problemă, Kejval a anunţat că va forma un grup de experţi juridici pentru a stabili dacă sportivilor din Rusia şi Belarus li se poate interzice în mod justificat participarea la Jocurile Olimpice.
Ucraina a fost vârful de lance al apelului de interzicere a sportivilor din Rusia şi din Belarus, aliatul său apropiat, de la Paris 2024, după ce, în ianuarie, la sfârşitul anului trecut, CIO a anunţat că este deschis la includerea sportivilor ruşi şi belaruşi ca neutri.
În februarie, peste 30 de ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, şi-au promis sprijinul pentru o interdicţie, pe care Rusia, la rândul său, a calificat-o drept „inacceptabilă”.
La începutul acestei săptămâni, comitetele olimpice africane au adoptat o rezoluţie care susţine participarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 ca neutri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.