Siguranta lubrifiantilor

Lubrifiantii vaginali sunt produse populare si utilizate pe scara larga. Aplicat pe vagin, lucreaza pentru a creste alunecarea acelei zone sensibile a corpului. Si desi pot fi foarte eficienti in reducerea disconfortului in momentul in care sunt folositi, cercetatorii sunt din ce in ce mai preocupati de efectele potentiale pe termen lung ale expunerii la aceste produse asupra sanatatii. Din pacate, in multe cazuri, nu s-a depus atentie la proiectarea lubrifiantilor care sunt cu adevarat siguri si sanatosi pentru tesutul vaginal.

Ce sunt lubrifiantii?
Lubrifiantii vaginali sunt substante fluide concepute pentru a compensa uscaciunea vaginala sau o lubrifiere naturala inadecvata, care pot fi asociate cu disconfortul sau durerea. Uscaciunea vaginala este prezenta in randul multor femei si poate rezulta dintr-o varietate de afectiuni, cum ar fi imbatranirea si menopauza, alaptarea, afectiuni medicale, cum ar fi diabetul si bolile inflamatorii ale intestinului si efectele secundare ale tratamentului cancerului sau a altor anumite medicamente. Cand au fost solicitate in sondaje, peste 65% dintre femeile din Statele Unite au raportat ca folosesc lubrifianti vaginali.

Care sunt problemele cu lubrifiantii?
Lubrifiantii sunt, in general, eficienti pentru utilizarea lor prevazuta – pentru a asigura o lubrifiere suplimentara tesutului vaginal in timpul activitatii sexuale pentru a reduce disconfortul. Cu toate acestea, expunerea vaginala la lubrifianti poate avea, de asemenea, efecte secundare toxice dupa utilizarea lor, care prezinta un risc considerabil pentru sanatatea reproducerii.

Ca si alte produse de ingrijire intima, exista o cale foarte specifica de expunere la aceste produse, deoarece acestea sunt aplicate direct pe vagin. Cercetari recente indica faptul ca multi lubrifianti de pe piata pot avea efecte daunatoare pe termen lung asupra tesutului vaginal. De fapt, exista un consens tot mai mare in randul oamenilor de stiinta ca marea majoritate a lubrifiantilor trebuie reformulati pentru a fi mai siguri decat in prezent. In 2012, Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis o nota consultativa in care se evidentiaza preocuparile lor cu privire la pH-ul si osmolalitatile lubrifiantilor, care includea rezultatele testarii lubrifiantilor comercializati in prezent. Aceste preocupari au fost completate de activitatea mai multor alti cercetatori la scurt timp.

Ingrijorarile cu lubrifianti includ:
pH: pH-ul unui lubrifiant reprezinta cat de acid sau alcalin este un produs. In mod ideal, pH-ul unui lubrifiant vaginal ar trebui sa fie compatibil cu un pH sanatos al vaginului – in general in intervalul 3,8-4,5. Un pH vaginal ridicat (peste 4,5) este asociat cu un risc crescut de vaginoza bacteriana. Din pacate, multi lubrifianti disponibili in comert au valori ale pH-ului care depasesc cu mult 4,5.

Osmolalitate – Osmolalitatea se refera la capacitatea unei substante de a atrage umiditatea din tesuturi si celule. Expunerea la un lubrifiant cu o osmolalitate mai mare decat secretiile vaginale normale poate duce la tesutul vaginal care literalmente scade, deoarece umiditatea din aceste celule este eliminata. Acest proces duce la iritare si la o rupere a barierei mucoasei care protejeaza vaginul de infectii. Membranele mucoase vaginale distruse au fost asociate nu numai cu iritatii si disconfort, dar si cu riscuri crescute de infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV. Din pacate, multi lubrifianti comercializati in prezent au osmolalitati ridicate, care sunt in detrimentul tesutului vaginal.

Produse chimice toxice gasite in lubrifianti:
Ingredientele chimice dure care se gasesc in lubrifianti pot fi, de asemenea, toxice pentru tesutul vaginal si microbiomul sau. (Microbiomul este echilibrul microorganismelor care locuiesc in mod natural in vagin.) Expunerea vaginala la ingredientele lubrifiante toxice poate duce la disconfort, iritatii si la un risc crescut de infectie din cauza expunerii chiar pe termen scurt. Unele ingrediente lubrifiante au, de asemenea, potentialul de a provoca efecte cronice asupra sanatatii pe termen lung, inclusiv cancer si probleme de reproducere la expunerea repetata pe parcursul multor ani.

Gluconatul de clorhexidina – S-a dovedit ca acest puternic produs dezinfectant omoara multe tulpini de lactobacil, un tip de bacterie care, atunci cand este in echilibru, este necesar pentru un vagin sanatos.

Parabeni (in mod obisnuit metilparaben si / sau propilparaben) – S-a demonstrat ca aceste substante chimice conservante provoaca iritarea mucoaselor vaginale. Expunerea la parabeni este asociata cu eruptii genitale. Studiile au legat, de asemenea, parabeni de problemele de fertilitate si perturbarea endocrinei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *