Slovacia şi Polonia cer ca Ucrainei să i se acorde rapid statutul de candidată la aderarea la UE

Slovacia şi Polonia vor face eforturi comune pentru a ajuta Ucraina să obţină statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil, au declarat miercuri, la Bratislava, preşedinta slovacă Zuzana Caputova şi omologul ei polonez Andrzej Duda.

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova şi președintele Poloniei, Andrzej DudaFoto: Martin Baumann / AP – The Associated Press / Profimedia

Cei doi lideri susţin că vor vizita împreună statele UE care s-au arătat sceptice faţă de aderarea Ucrainei la blocul comunitar, relatează Agerpres.

„Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei”, a spus Caputova.

„Asta nu înseamnă în mod automat calitatea de membru deplin, pentru care bineînţeles criteriile trebuie întrunite. Dar considerăm acordarea statutului de ţară candidată un gest natural în situaţia dificilă în care este acum Ucraina”, a spus preşedinta slovacă.

„E foarte important pentru societatea ucraineană de astăzi să simtă acceptarea Vestului”

Andrzej Duda a spus că Ucraina se apără nu doar pe ea ci şi Europa „de ambiţiile şi acţiunile imperiale ale Rusiei de astăzi” şi are nevoie de un semn de solidaritate pentru a face asta.

„Ştim că este foarte important pentru societatea ucraineană de astăzi să simtă acceptarea Vestului”, a spus el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus recent că Ucraina va primi un prim răspuns în iunie la cererea sa de aderare la UE, în mod normal un proces lung şi complicat.

Zuzana Caputova şi Andrzej Duda au elogiat cooperarea lor bilaterală în privinţa Ucrainei, făcând referire la un acord în baza căruia forţele aeriene poloneze monitorizează spaţiul aerian slovac pentru ca Slovacia să poată transfera avioane de luptă MiG-29 Ucrainei.

După discuţiile cu Caputova, Duda s-a mai întâlnit cu premierul slovac Eduard Heger şi cu preşedintele parlamentului Boris Kollar.

___

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *