Somaliland este de acord cu încetarea focului după cinci zile de lupte în teritoriul disputat

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Luni au izbucnit lupte grele între forţele din Somaliland şi miliţieni în oraşul Las Anod şi în jurul acestuia, centrul administrativ al regiunii Sool, după ce liderii locali au declarat că doresc să se reunească cu Somalia federală.

 

Somaliland şi-a declarat independenţa faţă de Somalia în 1991, dar nu a obţinut o recunoaştere internaţională pe scară largă a statutului său şi s-a confruntat cu opoziţia unor bătrâni ai clanurilor din zonele disputate de-a lungul graniţei sale cu statul semi-autonom Puntland din Somalia, potrivit Reuters.

 

Guvernul Somalilandului a fost de acord cu o încetare necondiţionată a focului în această seară, în ciuda atacurilor din trecut ale miliţiilor„, a scris pe Twitter ministrul apărării din Somaliland, Abdiqani Mahamoud Ateye.

 

Nu a fost imediat clar dacă încetarea focului a fost respectată pe câmpul de luptă, dar Abdirizak Mohamed Hassan, un purtător de cuvânt al grupului care se opune guvernării Somalilandului, a calificat încetarea focului drept „o minciună”.

 

„Somaliland plănuieşte şi ştim că mâine vor lansa o invazie”, a declarat el pentru Reuters. „Suntem oameni oprimaţi care au fost atacaţi timp de cinci zile cu arme grele”.

 

Locuitorii oraşului au declarat că locuinţele şi centrele de sănătate au fost bombardate în cursul luptelor, ucigând cel puţin 58 de persoane şi rănind zeci de alte persoane.

 

Guvernul Somaliland a declarat că miliţiile, ajutate de trupe din Puntlandul vecin, au atacat baze militare din afara oraşului. Puntland, care a controlat oraşul în trecut, a negat orice implicare.

 

Statele Unite au declarat că bombardarea nediscriminatorie a civililor din oraş trebuie să înceteze, în timp ce misiunea Naţiunilor Unite în Somalia a cerut o dezescaladare imediată a violenţelor, protecţia civililor şi accesul umanitar neîngrădit.

spot_imgspot_img