Somnul Bebelusului

Cum sa ai parte de somn in primul an al bebelusului
Este un fapt al vietii: bebelusii care nu dorm inseamna parinti care nu dorm. Fiind flexibili si “servitorii” celor mici, cei mai multi parinti gasesc modalitati de a face fata lipsei de somn ce apare in viata lor in primul an de viata al copilului lor (si adesea chiar si dupa).
Daca ii intrebi, multi parinti ar zice ca deprivarea de somn a fost una dintre cele mai mari provocari cu care au avut de-a face ca parinti. In acest articol, teobebe.ro ne va invata cum putem sa ramanem odihniti in cea mai extenuanta parte a vietii unui bebelus – primul an.
Un somn adecvat este important pentru proaspetele mamici, de vreme ce deprivarea de somn poate provoca depresia postpartum. La fel de grav este sindromul bebelusului agitat, care are ca rezultat epuizarea fizica, parinti frustrati care au de-a face cu bebelusi plangaciosi. Alte efecte ale deprivarii de somn sunt urmatoarele:
- Probleme cu trezirea
- Te simti fara putere toata ziua
- Incapacitatea de concentrare
- Stare de somnolenta la serviciu sau acasa
- Probleme de dispozitie, iritabilitate, depresie, anxietate
Cand aplici aceste simptome in viata de zi cu zi, vei vedea consecintele serioase ale deprivarii de somn. Parintii care lucreaza se pot gasi in postaza de a atipi la munca, sa se chinuie sa stea treji in timpul intalnirilor si avand performante scazute. O mama poate motai in timp ce hraneste copilul sau poate sa izbucneasca in plans fara niciun motiv aparent. Stresul simtit de parinti le poate afecta relatia, atat intre ei cat si cea cu copilul.
Bineinteles, cum sa obtii mai mult somn e intrebarea de baraj. Parintii cu experienta si expertii in somn au conceput unele sfaturi pentru proaspetii parinti. Foloseste aceste strategii ca sa te ajute sa prinzi intre 7 si 9 ore de somn.Incearca sa prinzi un pic de somn oricand ai ocazia. Parintii pierd aproximativ 350 de ore din somnul de noapte in primul an de viata al bebelusului. Scurtele reprize de somn sunt niste modalitati numai bune pentru a recupera. Faceti schimb intre voi pentru ca fiecare parinte sa aiba ocazia sa doarma.

Daca poti roaga un prieten sau un membru al familiei sa vina sa aiba grija de bebelus cat timp dormiti. Pentru multi noi parinti cofeina este prima aparare impotriva deprivarii de somn, dar nu este cea mai buna metoda. Toti parintii, in special mamele care alapteaza, sunt sfatuiti sa limiteze consumul de stimulenti pentru ca somnul de noapte sa nu fie afectat. (Nu ajuta nici alcoolul si nicotina).
Schimbati-va dieta. Mancarurile grele induc o stare de somnolenta. Concentrati-va pe fructe, legume si carbohidrati usori ca sa va simtiti mai plini de energie. Incercati sa nu faceti exercitii fizice cu 3 ore inainte de ora de culcare.
Mamele care alapteaza pot incerca sa doarma si sa hraneasca copilul in acelasi timp prin pozitia in care copilul sta culcat langa ea. Astfel nu mai e nevoie de intrerupere. Pentru parintii ce isi hranesc copii cu biberonul, tineti apa la temperatura camerei langa pat si puneti laptele formula in sticlute. In acest fel, reduceti excursiile la bucatarie.
Dormitul bebelusului impreuna cu parintii in pat este o optiune pentru multe familii, dar parintii trebuie sa isi ia niste precautii pentru siguranta copilului. Daca bebelusul nu doarme in acelasi pat cu ei, ar putea dormi langa patul lor, pentru a se evita drumurile pana la el in camera.
Sariti peste treburile casei. Oricat de greu ar fi, nu faceti treaba cat doarme copilul. Cand el doarme, asta trebuie sa faci si tu. Mai presus de orice, in ciuda dificultatilor, incearca sa te bucuri de aceasta perioada. Vei fi uimit cat de repede trece!
Cum sa iti inveti copilul sa doarma singur
Elimina elementele ce l-ar putea distrage
Elimina televizoare, calculatoare si alte electronice din camera copilului tau pentru a crea un mediu bun pentru somn. Stimularea asociata cu privitul la televizor sau jucatul de jocuri video il va face sa adoarma mai greu.
Stabileste o rutina inainte de culcare
Fa-i o baie calda, imbraca-l in pijama, du-l sa isi spele dintii (sau spala-i tu daca e mai mic) si citeste o poveste. Poti sa le faci pe toate sau doar o parte din ele, dar e important pentru copilul tau sa aiba o rutina inainte de culcare. Asa se simte mai in siguranta, mai ales ca ei se sperie foarte tare din cauza cosmarurilor. Rutina scade nivelul de stres si creeaza o serie de pasi pe care el ii anticipeaza si stie ca ei sunt pasii catre somn.

Minimalizeaza-ti prezenta
Paraseste camera inainte ca fetita sau baietelul tau sa adoarma, ca sa nu fie dependent/a de prezenta parintelui. Daca stai totusi in camera copilului nu te intinde in pat langa el si nu interactiona cu el. Muta-te mai departe de el cu fiecare noapte pentru ca, gradat, sa adoarma fara tine.
Ia-o usor
Multi parinti prefera sa isi puna copilul in pat si sa ii spuna ca o sa vina sa il verifice mai tarziu. Tine-ti promisiunea dar asteapta niste intervale mai mari de timp. In mod ideal, el va adormi intr-unul din aceste intervale. Incepe cu 5-10 minute de asteptare. Daca te intorci la el in mai putin de 5 minute, va fi treaz cu siguranta. Dar daca astepti mai mult, copilul va deveni anxios si agitat, ceea ce va face ca adormitul sa fie si mai greu.
Fii consecventa
Daca al tau copil se furiseaza noaptea la tine in pat, du-l inapoi in camera lui, fara sa interactionezi cu el prea mult. Ii spui simplu: “Trebuie sa dormi la tine in pat”. Este important sa fii ferma referitor la intoarcerea copilului in patutul lui de fiecare data cand se intampla. Daca stie ca sunt nopti cand il lasi sa doarma cu voi, atunci va veni tot mai des.
Rasplateste comportamentul frumos
Si ignora comportamentul nedorit precum plansul. Dupa o noapte in care a dormit singur, fara sa vina la voi in camera, lasa-l pe cel mic sa isi aleaga singur cerealele favorite sau cu ce sa se imbrace in dimineata urmatoare. Aceasta il va ajuta sa asocieze comportamentul cu rasplata.