Spălare de bani rusești în Franța: o vilă de lux legată de Gazprom, confiscată pe Coasta de Azur

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

O decizie a justiție franceză a pus sechestru pe o vilă în valoare de 120 de milioane de euro pe Coasta de Azur, al cărei „beneficiar real” este gigantul rus Gazprom, în cadrul unei anchete de spălare de bani, a anunțat luni Parchetul din Paris, confirmând o informație din Le Monde.

Șeful Gazprom, Alexei MillerFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Parchetul a deschis o anchetă pentru spălare de bani în formă agravată pentru fapte comise începând cu 11 decembrie 2009 la Paris, Cipru, Rusia și Roquebrune-Cap-Martin (Alpes-Maritimes), privind „Villa del Mare”, în prezent „Villa Irina Maria”, potrivit AFP.

Creată în 2009, Maritime Villa Holding a achiziționat vila pentru 70 de milioane de euro în 2010 – valoarea sa actuală este estimată la aproximativ 120 de milioane de euro.

Prin intermediul firmelor Subville Sarl și Leyson Holdings limited, beneficiarul acestei achiziții a fost miliardarul ruso-armean Samvel Karapetyan, potrivit parchetului.

„Există dovezi care sugerează că planurile succesive de achiziție a vilei au fost făcute în numele unor societăți diferite, ai căror proprietari indirecți ar face din Gazprom proprietarul efectiv”, a continuat aceeași sursă.

La 12 februarie, în conformitate cu ordinele procurorului, vila și acțiunile societății care o deține, SNC Maritime Villa Holding, au fost confiscate.

Parchetul din Paris a deschis alte anchete privind condițiile în care au fost achiziționate și finanțate activele aparținând unor oameni de afaceri ruși.

Autoritățile judiciare au pus sechestru pe activele imobiliare ale lui Alexander Pumpianski: acțiuni în societăți legate de două domenii viticole din Franța, precum și diverse terenuri de construcții și imobile, inclusiv o cabană în Haute-Savoie, în Alpii francezi, în valoare totală estimată la 35 de milioane de euro.

În cadrul unei alte investigații, în septembrie 2023 a fost confiscată, de asemenea, o cabană de lux în Courchevel, în Alpi, evaluată la 24 de milioane de euro.

Investigațiile continuă în fiecare dintre aceste cazuri.

spot_imgspot_img