„Sper şi cred că este posibil”. Ministrul german de Finanțe, în favoarea livrării de rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, s-a arătat luni favorabil livrării de către Germania a unor rachete de croazieră Taurus solicitate de Kiev pentru a respinge forţele ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

Christian LindnerFoto: Olivier Matthys / AP – The Associated Press / Profimedia

„Sper şi cred că este posibil”, a spus ministrul liberal într-un interviu acordat Bild, Die Welt şi Politico la finalul primei sale vizite la Kiev după invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.

„În vremuri de război, viteza este esenţială”, a adăugat el.

Germania este sub o presiune din ce în ce mai mare din partea Kievului pentru a trimite rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune care să îi sprijine contraofensiva. Guvernul german s-a opus până acum acestei solicitări, temându-se că rachetele vor ajunge pe teritoriul Rusiei şi vor escalada conflictul.

Întrebat despre acest subiect duminică, cancelarul Olaf Scholz a dat un răspuns vag.”Ca şi în trecut, vom analiza întotdeauna cu mare atenţie fiecare decizie, ce este posibil, ce are sens, care poate fi contribuţia noastră”, a spus el.

În ceea ce priveşte posibilele diferenţe de opinie cu cancelarul social-democrat, Lindner a declarat luni că este „dorinţa guvernului german în ansamblu” să ia rapid o decizie.”Nimeni din guvern nu vrea să amâne o astfel de decizie”, a spus el.

Ajuns luni dimineaţă cu trenul pentru o vizită surpriză la Kiev, Christian Lindner a purtat discuţii cu omologul său Sergii Marcenko şi cu prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîgal, printre alţii.

De la începutul invaziei ruse, Germania a oferit Ucrainei aproximativ 22 de miliarde de euro sub formă de ajutor umanitar, financiar şi militar.

Pe Telegram, premierul ucrainean a informat despre discuţii importante cu Christian Lindner şi a mulţumit guvernului german pentru sprijinul acordat.

Cele două ţări lucrează la cinci proiecte diferite de investiţii în valoare de aproximativ 247 de milioane de euro şi studiază alte trei proiecte care ar totaliza peste 70 de milioane de euro, a adăugat Denîs Şmîgal.”Sperăm în participarea companiilor germane” la reconstrucţia Ucrainei după război.”Insist asupra necesităţii de a întări sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse şi confiscarea bunurilor ruseşti, care ar fi principala sursă de finanţare pentru reconstrucţia Ucrainei”, a continuat premierul.

Lindner şi omologul său ucrainean au semnat o declaraţie comună de intenţie pentru a consolida cooperarea bilaterală, în special în domeniul pieţelor financiare, vamal, precum şi în gestionarea privatizărilor şi a participării statului la întreprinderi. De asemenea, sunt planificate „activităţi de consiliere pentru sprijinirea Ucrainei în procesul său de aderare la Uniunea Europeană”.

spot_imgspot_img