Spitalele și compartimentele de urgență pediatrică sunt arhipline. Medic: Nu veniți cu copiii de două ori pentru aceleași simptome

Unitățile și compartimentele de urgentă pediatrică sunt arhipline în această perioadă, iar timpul de așteptare este foarte mare. Motivele: numeroasele cazuri de gripă/rotavirus, personal subdimensionat și colmatarea urgențelor cu extrem de multe non-urgențe, care s-ar putea adresa sistemului ambulator în regim de programare, spune un medic pediatru.

Coada la medicFoto: AGERPRES

Medicul Anda Voica de la Spitalul de Pediatrie din Ploiești face, pe Facebook, un apel către părinți, distribuit și de medicul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

  • “Unitățile și compartimentele de urgentă pediatrică sunt arhipline, timpii de așteptare sunt foarte mari. Motivele: numeroasele cazuri de gripă/rotavirus și ceva coronavirus, personal subdimensionat (NB: alții nu mai avem de unde scoate, cam ăștia suntem, fraților) și colmatarea urgențelor cu extrem de multe non-urgențe, care s-ar putea adresa sistemului ambulator în regim de programare.
  • Exemplu: febra ca unic simptom la copiii de peste 1 an , fără istoric de convulsii febrile, cu debut acut, erupția din varicelă, obstrucția nazală și tusea, parazitoză intestinală, unghia încarnata, traumatismele minore (de ex deget, etc), urticaria fără dificultăți respiratorii sau hipotensiune”, afirmă medicul Anda Voica.

Potrivit acesteia, accesul la medicul de urgentă nu se face în ordinea venirii, ci în baza unor coduri de urgentă stabilite la nivel internațional, iar pacienții sunt încadrați în categoriile respective de către asistenta de triaj.

De asemenea, în foile de prezentare sunt precizate ora de prezentate, ora de preluare, codul pacientului, iar medicul spune că sistemul este computerizat, iar acești parametri “nu pot fi modificați după bunul nostru plac/interes”. “Toate unitățile de primiri urgențe sunt dotate cu camere de supraveghere, nu preluăm pacienți preferențial!”.

  • “Va rugăm nu vă prezentați de 2 ori în aceeași zi pt aceeași simptomatologie, fără să prezentați agravări (de ex, un nou puseu de febră documentat cu analize și pentru care ați primit deja prescripție).
  • Nu solicitați ambulanță decât pentru urgențele reale, nu aveți prioritate decât dacă simptomatologia vă situează în una din situațiile de urgență”, adaugă medicul pediatru.

1.585 de cazuri de gripă clinică au fost înregistrate în România în perioada 21 – 27 martie, comparativ cu doar 10 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului trecut – ceea ce înseamnă de peste 150 de ori mai mult, a anunțat vineri Institutul Național de Sănătate Publică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *