Stare de urgență în Australia din cauza riscului producerii unui incendiu de proporţii – International

Autoritățile din statele australiene Queensland și New South Wales au decretat luni stare de urgență, întrucât zona de est a țării este ameninţată de izbucnirea unui incendiu „catastrofal” de vegetaţie, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Incendiile din nordul statului New South Wales (NSW) și Queensland din weekend au provocat moartea a trei persoane și au distrus peste 150 de case. Temperaturile din timpul weekendului au depăşit 34 de grade Celsius, fiind însoţite de vânt puternic și uscat.

Autoritățile au revizuit previziunile pentru o regiune mai mare din Sydney până marți la risc de incendiu catastrofal, prima dată când orașul a fost evaluat la acest nivel de când au fost introduse noi clasificări ale riscului de incendiu în 2009.

“Mâine este vorba despre protejarea vieții, protejarea proprietăților și să ne asigurâm că toată lumea va fi pe cât posibil protejată”, a declarat premierul statului NSW, Gladys Berejiklian, reporterilor din Sydney.

Cu o populaţie de peste 5 milioane de locuitori, Sydney este înconjurat de zone întinse de pădure, o mare parte dintre acestea fiind uscate, după ce de-a lungul coastei de est a țării nu a plouat deloc în ultimele luni. Autoritățile au avertizat localnicii din zonele considerate cu cel mai mare risc de incendiu că trebuie să se pregătească de evacuare.

„Relocaţi-vă din timp cât lucrurile sunt calme, fără presiunea sau panica incendiilor care se derulează pe ușa din spate “, a declarat comisarul Shane Fitzsimmons, de la Serviciul Rural de Pompieri (RFS) din NSW.

Există 18 incendii care ard în NSW, dintre care două sunt considerate scăpate de sub control de autorități. Fitzsimmons a declarat că 400 de pompieri şi 50 de autospeciale din statul vecin Victoria se îndreaptă către NSW pentru a ajuta autoritățile locale. Incendiile sunt o amenințare comună și mortală în verile calde și uscate din Australia.

În 2009, cele mai grave incendii înregistrate în Australia au distrus mii de case din Victoria, înregistrându-se 173 de morţi și 414 răniţi într-o zi denumită de mass-media „Black Saturday”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *