Statele Unite vor începe construcția unui debarcader în Gaza

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Statele Unite vor începe „foarte curând” construcția unui debarcader în Gaza, menit să faciliteze livrarea de ajutoare umanitare către acest teritoriu palestinian bombardat și asediat de Israel, a anunțat marți Pentagonul, potrivit AFP.

Vedere de pe malul mării, în GazaFoto: Samar Abu Elouf / Zuma Press / Profimedia

„Toate navele necesare se află în regiunea mediteraneană și sunt în așteptare”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, referindu-se la navele care transportă echipamente pentru proiectul digului.

„Suntem în măsură să începem construcția foarte curând”, a adăugat el, fără a preciza un calendar.

Confruntat cu întârzierile și blocajele Israelului în ceea ce privește livrarea pe cale terestră a ajutoarelor umanitare către o Fâșie Gaza lovită de un dezastru umanitar, președintele american Joe Biden a anunțat la începutul lunii martie construirea unui port artificial.

Acest port maritim temporar va permite navelor militare și civile să își lase încărcătura. Ajutorul va fi apoi livrat de nave de sprijin logistic la un debarcader de pe coastă.

Oficialii americani au declarat că acest lucru nu va implica „trupe terestre” pe teritoriul palestinian devastat de război. Cu toate acestea, soldații americani se vor afla în apropierea Fâșiei Gaza în timpul construcției digului, care ar trebui să fie supravegheată de trupele israeliene.

ONG-urile vor fi probabil responsabile de distribuirea ajutorului după ce acesta va fi livrat în țară, așa cum a indicat deja Pentagonul.

spot_imgspot_img