SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina

0

Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, „pentru a o sprijini să se apere în faţa atacurilor fără oprire” ale Rusiei, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit AFP, CNN şi Agerpres.

SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARSFoto: Roman Koksarov / AP / Profimedia

Oficialul american a precizat că noul pachet de ajutor militar cuprinde „arme suplimentare, muniţii şi echipamente de apărare antiaeriană”, iar acestea vor proveni din stocurile armatei SUA.

Potrivit detaliilor furnizate postului CNN de un responsabil de la Casa Albă, acest pachet include muniţii suplimentare pentru sistemele antiaeriene NASAMS, 150 de mitraliere grele cu termoviziune pentru contracararea dronelor, muniţii suplimentare pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, 200 de obuze ghidate de calibrul 155 mm, plus alte echipamente.

Odată cu acest nou ajutor, asistenţa militară pe care Washingtonul a oferit-o Ucrainei de când Joe Biden este preşedinte al SUA ajunge la circa 19,7 miliarde de dolari.

„Vom continua să susţinem Ucraina atât timp cât va fi nevoie, astfel încât să poată continua să se apere singură şi să fie în cea mai puternică poziţie posibilă la masa negocierilor când va fi momentul potrivit” pentru negocieri, a mai spus Antony Blinken.

___

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *