SUA: Cea de-a 13-a și ultima execuție din mandatul lui Trump – International

Autoritățile federale americane pregăteau vineri cea de-a 13-a și ultima execuție din șase luni, o serie fără precedent care, din nou, îl va distinge pe Donald Trump de predecesorii săi din cărțile de istorie, potrivit AFP.

Dacă justiția nu îi acordă o grațiere în ultimul moment, Dustin Higgs, un bărbat de culoare de 48 de ani, va primi o injecție letală la sfârșitul zilei în penitenciarul federal Terre-Haute din Indiana.

Într-o seară din ianuarie 1996, Dustin Higgs a invitat trei tinere la apartamentul său de lângă Washington, împreună cu doi prieteni. Fiindcă una dintre fete i-a refuzat avansurile, acesta i-a ordonat unuia dintre prietenii săi să le împuște cele trei femei.

În 2000, a fost condamnat la moarte pentru răpire și crimă. Autorul crimelor a fost condamnat la închisoare pe viață.

„Este arbitrar și nedrept să-l pedepsești pe domnul Higgs mai mult decât pe ucigaș”, a spus avocatul său Shawn Nolan într-o cerere de clemență adresată lui Donald Trump.

Ca și în alte cazuri, președintele republican, un fervent apărător al pedepsei cu moartea, nu i-a răspuns.

Dimpotrivă, administrația sa s-a luptat în instanță pentru a putea continua executarea înainte de a părăsi Casa Albă, în cinci zile.

Într-adevăr, o instanță a acordat marți o amânare lui Higgs pentru că a contractat Covid-19 și ar putea suferi mai mult în momentul injecției. Departamentul Justiției a făcut imediat apel și a câștigat cazul.

Un ultim recurs, care se referă la probleme de competență, rămâne în curs la Curtea Supremă. Dar speranțele sunt slabe pentru Higgs: Înalta Curte are acum șase judecători conservatori din nouă și au dat în mod sistematic undă verde execuțiilor federale încă din vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *