SUA consideră „rușinos” mandatul de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu/ „Nicio jurisdicție”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Secretarul de stat american Antony Blinken a calificat luni drept „rușinoasă” decizia procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) de a cere mandate de arestare împotriva premierului israelian și a ministrului său al apărării, pentru presupuse crime împotriva umanității, potrivit AFP.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

„Respingem echivalența stabilită de procuror între Israel și Hamas. Este o rușine”, a afirmat Blinken într-o declarație, adăugând că CPI nu are «nicio jurisdicție» asupra Israelului.

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul atacurilor Hamas. Benjamin Netanyahu devine astfel primul lider dintr-un stat aliat Occidentului care este vizat de o asemenea măsură.

De asemenea, sunt vizați ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de vârf ai Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri (mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif) – liderul Brigăzilor Al Qassem – și Ismail Haniyeh, liderul politic al formațiunii.

Khan a spus că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminare, omor, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibutzuri din Israel”, a spus Khan pentru CNN, adăugând că „oamenii au suferit enorm” ca urmare a acțiunilor Hamas.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor în perioadă de război”, a spus Khan.

Un grup de judecători al Curții Penale Internaționale va analiza acum cererea lui Khan pentru mandatele de arestare.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să fie subordonați principiilor fondatoare ale curții în 2015.

Pe același subiect:

spot_imgspot_img