SUA intenționează să impună noi sancțiuni grupului de mercenari Wagner

Statele Unite vor impune săptămâna viitoare sancțiuni suplimentare împotriva companiei militare private ruse, Wagner Group, despre care oficialii americani spun că a ajutat armata rusă în războiul din Ucraina, a declarat vineri un înalt oficial al administrației, relatează Reuters.

John Kirby prezintă imagini în care ar aparea vagoane rusesti calatorind intre Rusia si Coreea de Nord, care sprijină grupul WagnerFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că Departamentul de Trezorerie al SUA va desemna grupul Wagner drept o importantă Organizație Criminală Transnațională.

„În coordonare cu această desemnare, vom impune, de asemenea, săptămâna viitoare sancțiuni suplimentare împotriva Wagner și a rețelei sale de sprijin pe mai multe continente. Aceste acțiuni recunosc amenințarea transcontinentală pe care o reprezintă Wagner, inclusiv prin modelul său continuu de activități criminale grave”, a spus oficialul.

Declararea grupării Wagner drept organizație criminală transnațională în temeiul ordinului executiv al SUA 13581 îngheață toate activele americane ale companiei paramilitare și interzice americanilor să furnizeze fonduri, bunuri sau servicii grupului.

„Cu aceste acțiuni și multe altele care urmează, mesajul nostru către orice companie care se gândește să ofere sprijin grupului Wagner este următorul: Wagner este o organizație criminală care comite atrocități pe scară largă și abuzuri ale drepturilor omului și vom lucra fără încetare pentru a identifica, perturba, expune și viza pe cei care ajută Wagner”, a spus oficialul.

Luna trecută, Casa Albă a declarat că Grupul Wagner a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la consolidarea forțelor ruse în Ucraina, într-un semn al extinderii rolului grupului în acest conflict.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a calificat raportul ca fiind nefondat și a denunțat Statele Unite pentru că au furnizat arme letale Ucrainei. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a negat luna trecută că a primit arme din Coreea de Nord și a caracterizat raportul drept „bârfe și speculații”.

Guvernul SUA a publicat vineri o imagine din 18 noiembrie despre care spunea că arată vagoane rusești care călătoresc între Rusia și Coreea de Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *