SUA plănuiesc să vândă Ucrainei drone avansate înarmate cu rachete Hellfire: „E un salt în tehnologie”

Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Grey Eagle, varianta folosită de armată a mai cunoscute drone Predator, drone care pot fi înarmate cu rachete aer-sol Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, informează Reuters care citează trei surse care sunt la curtent cu planul americanilor.

Dronă MQ-1C Grey EagleFoto: General Atomics

Vânzarea dronelor fabricate de General Atomics ar putea fi încă blocată de Congres, au spus sursele, adăugând că există, de asemenea, riscul unei inversări de politică de ultim moment, care ar putea distruge planul care a fost revizuit la Pentagon de câteva săptămâni, relatează Reuters.

Ucraina a folosit mai multe tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu rază mai mică de acțiune împotriva forțelor ruse care au invadat țara la sfârșitul lunii februarie, precum dronele AeroVironment (AVAV.O) RQ-20 Puma AE sau cea turcească și mai cunoscută Bayraktar-TB2.

Dar MQ-1C Gray Eagle reprezintă un salt în tehnologie, deoarece poate zbura până la 30 de ore sau chiar mai multe, în funcție de misiunea sa, și poate aduna cantități uriașe de informații. Grey Eagle, versiunea armatei a celei mai cunoscute drone Predator, poate transporta și până la opt rachete Hellfire care reprezintă o putere de foc considerabil mai mare decât orice avea Ucraina până acum în inventar.

Vânzarea mai are o semnificație puternică: ar pune în premieră un sistem american avansat, capabil de mai multe lovituri în profunzimea unui teritoriu inamic, pe câmpul de luptă împotriva Rusiei.

Cum se compară MQ-1C Grey Eagle cu celebra dronă Bayraktar

Administrația președintelui Joe Biden intenționează să notifice Congresul despre potențiala vânzare către Ucraina în zilele următoare, cu un anunț public așteptat după aceea, a declarat un oficial american citat de reuters.

„În general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare, cu o greutate maximă la decolare de aproximativ trei ori mai mare decât cea a lui Bayraktar-TB2, cu avantaje proporționale în ceea ce privește capacitatea de sarcină utilă, raza de acțiune și rezistența”, a declarat expertul în drone Dan Gettinger de la Vertical Flight Society, citat de Reuters. O dronă Bayraktar-TB2

MQ-1C este, de asemenea, compatibil cu o varietate mai mare de muniții decât Bayraktar-TB2. Bayraktar-urile ucrainene sunt echipate cu rachete MAM-L fabricate în Turcia de 22 kg (48 de lire) fiecare, aproximativ jumătate din greutatea unei singure rachete Hellfire.

Rachetele Hellfire, dezvoltate Lockheed Martin, Boeing și Northrop Grumman sunt rachete inteligente aer-sol, cu o precizie foarte mare, gândite să fie folosite în special împotriva țintelor blindate. Rachetele au o rază de acțiune de la 0.5km la 11 km

Instruirea cu privire la sistemul de drone realizat de General Atomics durează de obicei luni de zile, a spus Gettinger, dar în ultimele săptămâni a fost propus un plan noțional pentru a pregăti operatorii ucraineni cu experiență în câteva săptămâni, au spus sursele.

VEZI ȘI:

—-

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 99

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *