SUA: Republicanii au lansat o anchetă parlamentară privind retragerea din Afganistan

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Republicanii, care deţin controlul în Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite, au lansat vineri o anchetă parlamentară cu privire la retragerea haotică a trupelor din Afganistan în 2021, în timpul căreia 13 soldaţi americani au fost ucişi într-un atac, informează sâmbătă AFP.

afgani si militari americani despariti de sarma ghimpata pe aeroportul din KabulFoto: SHAKIB RAHMANI / Profimedia Images

Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, a anunţat că i-a cerut secretarului de stat Antony Blinken o serie de documente, în special note de informaţii şi note ale discuţiilor cu talibanii.

„Este absurd şi scandalos că administraţia Biden a respins în mod repetat cererile noastre de acces şi continuă să ascundă informaţii despre retragere”, a spus Michael McCaul. În caz de refuz, comisia nu va ezita să treacă printr-o procedură cu caracter obligatoriu, a avertizat el.

Preşedintele democrat Joe Biden a implementat retragerea trupelor din Afganistan punând capăt celui mai lung război al SUA în august 2021. Haosul în care s-au desfăşurat operaţiunile de retragere, precum şi revenirea la putere a talibanilor, i-au adus critici puternice.

Pe 26 august 2021, 13 soldaţi americani au fost ucişi într-un atac cu bombă în apropierea aeroportului din Kabul, soldat cu 173 de morţi în total.

Fostul preşedinte Donald Trump este cel care a negociat retragerea trupelor americane din Afganistan, dar Partidul Republican a criticat întotdeauna modul în care succesorul său, Joe Biden, a condus operaţiunea.

Departamentul de Stat nu a răspuns vineri unei solicitări de comentarii, dar spune că a oferit peste 150 de informări membrilor Congresului de la retragerea din august 2021, potrivit presei americane.

Declanşat ca răspuns la atacul din 11 septembrie 2001 de la New York, războiul din Afganistan a costat vieţile a peste 2.500 de soldaţi americani şi a peste 3.500 de soldaţi din alte ţări membre NATO, potrivit armatei americane. (Agerpres)

spot_imgspot_img