SUA trimit în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană NASAMS și muniție pentru HIMARS

​Pentagonul a anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari, constând în rachete, obuze și elemente de apărare antiaeriană, pentru a face față armatei ruse în sudul și estul țării devastate de război, scrie AFP.

Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAMFoto: Raytheon

Acest al 14-lea pachet de materiale militare include două sisteme antiaeriene, patru radare de contrabaterie, noi rachete pentru lansatoarele de rachete multiple HIMARS, recent ajunse pe câmpul de luptă, și până la 150.000 de obuziere de 155 mm.

Sistemele de apărare antiaeriană, sisteme NASAMS, pot trage rachete sol-aer cu rază scurtă și medie de acțiune. Acestea sunt fabricate de gigantul american Raytheon împreună cu grupul norvegian Kongsberg.

Operate de la distanță, el vor permite lupta împotriva aviației ruse, inclusiv a dronelor, precum și împotriva rachetelor de croazieră.

„Statele Unite continuă să colaboreze cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi Ucrainei echipamentul necesar unui câmp de luptă în evoluţie”, a afirmat într-un comunicat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Acesta a subliniat „cooperarea Norvegiei pentru a permite livrarea istorică de către SUA a sistemelor moderne de apărare aeriană care vor ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor aeriene brutale ale Rusiei”.

Acest nou lot de echipamente, preluat din stocurile militare existente, creşte suma totală a asistenţei SUA pentru Kiev la 6,9 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

___

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *